Ţundrea se răsuceşte în mormânt. Avram, liber după 5 ani

Gorjeanul care în urmă cu cinci ani a fost condamnat definitiv la 25 de ani de închisoare pentru moartea unei adolescente la Pojogeni în 1991 și pentru care Marcel Țundrea a ispășit nevinovat 12 ani de închisoare este de marți din nou o persoană liberă. Gheorghe Avram și-a câștigat la instanță dreptul de a fi liberat condiționat, deși de la condamnarea sa din septembrie 2012 și până acum nu a trecut un sfert de secol pentru ca pedeapsa să fie considerată ispășită. Și totuși, cum a reușit Avram să scapă de pușcărie?

Legislația românească prevede că toate perioadele pe care un deținut le-a executat în spatele gratiilor se pot însuma și pot fi scăzute apoi din pedeapsa finală dispusă împotriva acestuia, iar Avram este o persoană care în ultimele două decenii a stat mai mult în pușcărie decât în libertate.

Decizia finală a Înaltei Curți de Casație și Justiție de condamnare a acestuia în 2012 la 25 de ani de închisoare arăta foarte clar perioadele pe care Avram le petrecuse în spatele gratiilor până în acel moment. „În baza dispoziţiile art. 38517 alin.4 Cod procedură penală cu trimitere la art. 36 alin.3 Cod penal scade perioada executată de la 18.08.1992 – 31.05.1993, 31.01.1995 – 21.07.2009 şi de la 01.02.2011 la zi”, se arată în verdictul instanței supreme.

Însumate, aceste perioade arată că Avram a executat cam 20 de ani de închisoare din 1992 încoace. Asta i-a dat câștig de cauză în urmă cu o lună la Judecătoria Târgu Jiu, când a cerut să fie liberat condiționat, magistrații constatând că îndeplinește condițiile prevăzute de lege.

„Admite propunerea Comisiei pentru liberare condiţionată din cadrul Penitenciarului Târgu Jiu de liberare condiţionată a condamnatului Avram Gheorghe, deţinut în Penitenciarul Târgu Jiu. Dispune liberarea condiţionată a condamnatului Avram Gheorghe, aflat în executarea pedepsei de 25 ani închisoare, conform mandatului nr. 426/2012, emis în baza sentinţei penale nr. 224/2011 a Tribunalului Gorj”, a decis acum o lună Judecătoria Târgu Jiu.

Procurorii au contestat verdictul instanței, dar, marți, Tribunalul Gorj a respins contestația acestora și decizia de liberare condiționată a lui Avram a rămas definitivă. Ca urmare, de acum încolo bărbatul va putea fi întâlnit pe ulițele satului, dar și prin Târgu Jiu sau cine știe pe unde va mai merge.

De menționat că în perioadele în care în trecut acesta a fost în libertate, la Pojogeni au avut loc de fiecare dată crime care i-au șocat pe localnici și nu numai, Avram fiind și condamnat pentru faptele sale. Într-una din condamnările pe care le-a avut de executat au fost perioade de timp în care Avram a împărțit aceeași celulă din arestul Penitenciarului Târgu Jiu cu consăteanul său Marcel Țundrea. Când era în viață, Țundrea a și declarat, de altfel, că l-a întrebat pe Avram dacă a comis crima și violul pentru care el se afla în pușcărie, răspunsul fiind negativ.

De abia în 2011 procurorul Marius Iacob, din cadrul Parchetului General, a reușit să probeze că moartea în 1992 a unei adolescente din Pojogeni, Mioara Gherasie, a fost o crimă pe care a comis-o Gheorghe Avram și în nici un caz Marcel Țundrea. Procesul care a dus la inculparea și condamnarea lui Avram a avut loc însă după ce Țundrea a murit, el nemaiapucând să vadă că s-a făcut dreptate și pe pământ în cazul său.

Vizualizări: 1,650

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: