13 gorjeni, judecaţi alături de Dragnea în dosarul „Referendum”

Președinții și membrii din două secții de votare din comuna Bâlteni, care au fost la Referendum, au fost trimiși în judecată alături de Liviu Dragnea și alte zeci de persoane implicate în acest dosar. Potrivit unui comunicat al DNA, Liviu Dragnea este acuzat de folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. Din județul Gorj, 13 persoane de la birourile electorale ale secțiilor de votare nr. 147 și 148 din comuna Bâlteni au fost trimise în judecată.

În luna august a anului trecut, imediat după Referendum, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au ajuns și în comuna gorjeană Bâlteni, unde au avut suspiciuni cu privire la eventuale fraude la Referendum. Aceste suspiciuni s-au confirmat în urma audierilor care s-au făcut și la care au fost luate la întrebări zeci de persoane de satele Moi, Vlăduleni şi Cocoreni.

Inițial, anchetatorii au luat-o din poartă în poartă să întrebe alegătorii dacă și-au exercitat acest drept, iar apoi au fost împărțite citații prin care localnicii din Bâlteni au fost invitați la postul de poliție din localitate, dar și la Rovinari pentru declarații. Cei mai mulţi dintre cei audiați au declarat că s-au trezit ca fiind prezenţi la votul din 29 iulie, deşi nu au trecut prin secţiile de vot. Mărturii de genul „nu am votat, dar a semnat altcineva în locul meu”, au fost rostite de zeci de localnici din Bâlteni.  După audierea alegătorilor a venit rândul președinților și membrilor a două secții de votare și anume 147 și 148 Pentru că au fost citaţi de mai multe ori la audieri la Direcţia Naţională Anticorupţie Bucureşti, dar nu s-au prezentat, cele 13 persoane implicate în acest dosar au fost duse în faţa procurorilor de la DNA Bucureşti cu duba poliţiei. Aceștia au beneficiat de asistență juridică oferită de cei de la USL.

Trimiși în judecată alături de Liviu Dragnea

La mai bine de un an și câteva luni, cele 13 persoane care au fost președinți și membri în secțiile de votare 147 și 148 de la Bâlteni au fost trimise în judecată de Direcția Națională Anticorupție. Este vorba de Zglobiu Anca Maria - președinte la secția 147  și în calitate de membri Vlăduț Daniela - funcționar public la Primăria Bâlteni, Vespe Adriana, Bâlteanu Paulina - funcționar la Prefectura Gorj, Florescu Teodora, Ilie Marcel - fratele unui consilier local PSD, iar de la Secția de votare 148 în calitatea de președinte Filip Constantin - fostul șef al secției de poliție din Bâlteni, iar ca membri Sorop Marian - angajat la o firmă cu profil petrolier, Lungu Aurora Irina - angajată la Minprest, Săulescu Elena - soția unul consilier local PSD, Neșa Nicolae - reprezentat PDL în comisia de votare, Călărasu Gheorghe Daniel a cărui soție este angajată în Primăria Bâlteni și Cocoranu Maria - angajată CEZ. „Infracțiunile reținute în sarcina persoanelor implicate în desfășurarea procesului de votare - președinți și membri ai secțiilor de votare – au constat în principal în aceea că ei și-au încălcat atribuțiile de serviciu referitoare la asigurarea unui proces corect de vot, înlesnind falsificarea listelor electorale (atât liste permanente cât și liste suplimentare), prin adăugarea de persoane care nu au făcut cerere de vot cu urna mobilă, care nu s-au prezentat la vot sau care nu se aflau în România la data referendumului, prin contrafacerea materială a semnăturilor acestora și introducerea în urne a unui număr de voturi corespunzător semnăturilor falsificate. În acest fel, numărul total de voturi exprimate a fost crescut artificial, prin includerea voturilor obținute prin falsificarea semnăturilor“, se arată în comunicatul postat pe pna.ro.

Dragnea, judecat alături de alte 74 de persoane

Vicepremierul Liviu Dragnea a fost trimis în judecată, alături de alte 74 de persoane, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, în dosarul privind fraudarea referendumului organizat anul trecut pentru demiterea președintelui Traian Băsescu. În rechizitoriu, procurorii au reținut că, în calitate de secretar general al unui partid, Liviu Dragnea, cu ocazia organizării și desfășurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influența și autoritatea sa în partid în scopul obținerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianța politică din care făcea parte formațiunea reprezentată de inculpat, și anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obținute în alte condiții decât cele legale. În acest sens, susțin procurorii, Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, în care a implicat mai multe persoane asupra cărora avea influență în virtutea funcției pe care o deținea, având ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot. De asemenea, Liviu Dragnea a trasat sarcini unor apropiați ai săi (membri de partid din județul Teleorman, unde îndeplinea funcția de președinte al Consiliului Județean) să facă tot ce le stă în putință, inclusiv prin încălcarea prevederilor legale, pentru a scoate oamenii la vot pentru îndeplinirea pragului de participare care asigura validarea referendumului. Potrivit DNA, demersul infracțional al inculpatului Dragnea a fost susținut de 74 de persoane, președinți și membri ai unor secții de votare din localități din județele Teleorman, Vrancea, Gorj și Olt, în sarcina cărora s-a reținut falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale și introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, infracțiuni comise sub forma autoratului, complicității sau a instigării.

Vizualizări: 211

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: