DUPLICITAR: Ruşeţ critică astăzi ce a votat ca senator

Preşedintele PDL Gorj, Dan Vîlceanu, a prezentat ieri, în conferinţa de presă, documente din care rezultă că Ion Ruşeţ a votat, în timpul mandatului său de senator, creşterea subvenţiilor producătorilor de energie verde. Mai mult, liderul PDL a arătat că PSD, în frunte cu actualul preşedinte al Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, a propus această lege. Singurul parlamentar de Gorj care a votat împotriva acestei legi este Severus Militaru. Ruşeţ a criticat săptămâna trecută partidul care l-a trimis în parlament, susţinând că PD-L este de vină pentru greutăţile prin care trece acum CE Oltenia, din cauza legii privind energia verde.

Precizările vin după ce fostul senator PDL Ion Ruşeţ, acum lider de sindicat, a luat cuvântul la dezbaterea partidului pe teme de energie, organizată la Târgu Jiu săptămâna trecută, pentru a-i acuza pe democrat-liberali că sunt vinovaţi că prin legislaţia promovată au provocat greutăţile cu care se confruntă astăzi energia termo, în speţă Complexul Energetic Oltenia. Preşedintele PDL Gorj, Dan Vălceanu, a „recitat“ o parte din discursul lui Ruşeţ de la dezbaterea de săptămâna trecută şi a analizat spusele acestuia. Vîlceanu a explicat faptul că prima lege, apărută în 2008, a fost iniţiată de PSD. „Vă rog să-l ţineţi minte pe Iulian Iancu pentru că orice reglementare în energie verde îi aparţine“, a spus Dan Vîlceanu. El a menţionat că şi ordinul 33 al ANRE invocat de Ruşeţ este propus tot de PSD. „Ordinul 33 e dat în august 2012 şi prim-ministru era Victor Ponta, iar USL era la guvernare. Deci, PDL nu are nici un fel de treabă cu acest ordin 33“.

Militaru, singurul care nu a votat

Liderul gorjean al portocaliilor spune că PDL a intervenit asupra acestei legi în 2011 printr-o ordonanţă de urgenţă, care s-a transformat în lege în 2012. „PDL intervine în această lege în 2011. Este o ordonanţă de urgenţă care dă atribuţiuni în plus ANRE şi o scădere a certificatelor verzi, asta în condiţiile în care propaganda USL spune că nu putem să scădem certificatele verzi, că ne ia UE de urechi. S-a aprobat prin lege în anul 2012, prin legea 134. Probabil domnul Ruşeţ asta ştia, dar nu avea habar despre ce se discută în respectiva lege“, a declarat Dan Vîlceanu.

În 2010, a fost promovată o nouă lege, pe care a votat-o şi Ion Ruşeţ, dar şi alţi parlamentari de Gorj. „Au fost zero voturi împotrivă, zero abţineri, toţi pentru. La această şedinţă au participat şi senatorii Ion Ruşeţ şi Toni Greblă. Au votat. Legea ajunge la Camera Deputaţilor. Acolo toţi parlamentarii de Gorj au votat pentru. Inclusiv domnul Ponta, salvatorul CEO, votează pentru majorarea certificatelor verzi. Aş vrea să-l văd pe domnul Ruşeţ cum se duce şi-i spune domnului Ponta ce ne-a spus nouă. Singurul parlamentar de Gorj care s-a opus acestui proiect de lege de majorare a numărului de certificate verzi a fost domnul Severus Militaru. Mai trebuie să spun că Mugurel Surupăceanu a fost absent atunci“, a declarat Vîlceanu. „Când îl vedeţi pe domnul Ponta, poate la anul, la deschiderea anului şcolar, să-i amintiţi să-şi ceară scuze gorjenilor pentru că a votat această lege“, a încheiat Vîlceanu.

CE SPUNE RUŞEŢ

Ion Ruşeţ spune că de la Senat legea a plecat cu un număr mai mic de certificate, dar a fost amendată la Camera Deputaţilor. „Am votat pentru că de la Senat a plecat cu unul şi trei certificate, la Cameră au fost 2 şi 6. (...) N-am spus că sunt împotriva subvenţionării energiei verzi, ci că suntem împotriva subvenţionării excesive. Nu ştiu dacă domnul Vîlceanu a fost atent la ce a spus domnul Blaga, care mi-a dat dreptate în mare parte”, afirmă prim-vicepreşedintele FNME.

VOT

De-a lungul anilor, legea privind promovarea energiei verzi a fost votată de Dan Ilie Morega, Toni Greblă, Ion Ruşeţ, Vasile Popeangă, Cosmin Popescu, Victor Ponta, în 2010, şi de Pantelimon Manta, Sorin Paveliu, Marcel Romanescu, Ion Stoica, în 2008.

Vizualizări: 179

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: