14 primari emit adeverinţe de construcţie ilegal

Un număr de 14 primării din Gorj au în continuare mari probleme la reactualizarea Planurilor Urbanistice Generale (PUG). Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Stat în Construcţii, acestea sunt în stare critică şi eliberează adeverințe de construcţie fără temei legal. Primarii se plâng în continuare că nu au bani ca să contacteze o firmă specializată în domeniu şi vor bani de la guvern cu această destinaţie. Prefectul Liviu Andrei promite demersuri în acest sens.

Problema reactualizării PUG-urilor din Gorj continuă să dea bătăi de cap primarilor dar și Instituţiei Prefectului. Din cele 30 de primării identificate cu probleme în ultima şedinţă, acum 14 primării sunt în stare critică. ”S-au făcut pași în reactualizarea lor însă nu așa cum ne-am fi aşteptat. 14 primării sunt în continuare în stare critică și nu are trebui să elibereze adeverinţe de construcție. Mai grav este că procedura de reactualizare durează de la câteva luni până la un an”, a declarat Ilie Merfu, directorul Inspectoratului de Stat în Construcții.

Bucurescu: ”Firmele astea cer şi pielea de pe noi”

Unul dintre primarii care nu a reactualizat acest PUG este Sorin Bucurescu din Slivilești. Acesta a și recunoscut că nu poate face această reactualizare pentru că nu are banii necesari. ”O parte din primari nu pot face faţă la această cerință pentru că știm cu toții că astfel de firme cer și pielea de pe noi. Am văzut că o firmă de proiectare în acest sens costă până la 15.000 de euro, nu avem banii ăștia, să vină de la guvern strict cu această destinaţie”, a declarat Sorin Bucurescu.

Demersuri la Guvern

Pentru a putea ieși din impas, prefectul județului Gorj, Liviu Andrei le-a mărturisit primarilor că știe sumele practicate de aceste firme, sume aproape nejustificate însă PUG-urile trebuie reactualizate și le-a cerut primarilor care au această problemă să nu mai elibereze adeverințe până la soluționare. ”Cert este că nu puteți da autorizații iar dacă ați făcut-o este foarte grav. Vom face demersuri în ianuarie la minister să primim bani pentru reactualizare”, a adăugat prefectul de Gorj, Liviu Andrei.

LEGALITATE

Doar două primării din cele 70 au Planul Urbanistic Zonal în vigoare, restul uzitează de o serie de prelungiri pe care le permite legea, însă pe termen limitat.

Vizualizări: 129

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: