1,5 milioane de euro pentru peştii din Gilort

Aproximativ 1,5 milioane de euro a obținut Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Gorj, de la Comisia Europeană, pentru protejarea a patru specii rare de pești din râul Gilort. Proiectul presupune realizarea unor studii și lucrări hidrotehnice pe cursul apei, astfel încât peștii să poată migra, să aibă cu ce se hrăni și să se poată reproducă. Proiectul se va derula pe parcursul a aproape cinci ani.

Situl Natura 2000 Râul Gilort, care se întinde pe circa 800 de hectare, găzduieşte câteva specii rare de peşti: chișcarul, porcușorul de nisip, dunărița și mreana vânătă. Pentru protejarea acestora, APM Gorj a obținut finanțare prin Programul Life, lansat de Comisia Europeană. De altfel, este singurul proiect de acest gen din România care a primit bani.

„Protejăm o specie de pești care este prezentă numai în trei țări din Uniunea Europeană. Nu are o valoare economică, dar are o valoare biologică foarte mare: chișcarul. Seamănă cu un șarpe și are rolul pe care îl are lupul în natură. Adică elimină exemplarele bolnave. Are gura ca o ventuză, se prinde de pești și îi mănâncă. Are rol mare în selecția naturală a speciilor, pentru a fi menținute viguroase din punct de vedere genetic”, a explicat Cosmin Calma, managerul proiectului.

Pentru a crea condițiile necesare acestor specii rare vor fi efectuate anumite lucrări hidrotehnice, dar și de altă natură. „Avem două cascade artificiale făcute la podurile drumurilor naționale, acele praguri deversoare, să nu sape apa la pilonul podului. Făcând aceste cascade, specia de pești scobarul, spre exemplu, nu poate să treacă de la podul de la Târgu Cărbunești. Pur și simplu a dispărut din zona de nord a râului. Facem pe aceste cascade pasaje de migrații, să circule liber pe tot râul, după aceea facem niște habitate pentru pești de-a lungul râului. Încercăm să creăm din loc în loc vaduri, să le creăm zone în care să aibă hrană, să se reproducă. Le săpăm, dirijăm apa ca să nu se colmateze”, a mai spus managerul proiectului.

În proiect au fost prinse și lucrări de stabilizare a malurilor râului, acolo unde s-a exploatat pietrișul și s-a lățit prea mult albia. Proiectul se va încheia în luna martie 2022.

Vizualizări: 4,512

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: