20% dintre firmele din Gorj au popriri pe conturi

Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Gorj a blocat conturile unui număr de 2.092 de agenţi economici, aproximativ 20% din totalul firmelor înregistrate în judeţ, pentru neplata datoriilor către bugetul de stat.

În cursul lunii mai, reprezentanţii DGFP Gorj au emis 5.397 de somaţii de plată pentru recuperarea unei sume de peste 25 milioane lei. Înştiinţarea transmisă către firmele cu datorii este primul pas făcut de inspectorii finanţelor publice înainte de a decide blocarea conturilor. Angajaţii fiscului au reuşit să recupereze astfel o bună parte din suma datorată de firme şi terţi. Pentru că nu a fost recuperată întreaga sumă, finanţiştii au apelat la blocarea conturilor a 2.092 de firme şi agenţi economici.

“Blocarea celor peste 2.090 de conturi s-a făcut pentru un debit de 6 milioane de lei. Totodată, au mai fost dispuse popriri la terţi, în număr de 468, pentru suma de 4 milioane de lei. Faţă de lunile precedente, se observă o creştere a agenţilor care nu îşi plătesc obligaţiile către stat. Când băncile ne anunţă că nu sunt bani în contul celor la care am aplicat blocarea, trecem la sechestrul pe bunuri. Avem în luna mai 11 sechestre pe bunuri mobile şi cinci pe bunuri imobile. Nu vrem să aplicăm sechestre pe bunuri mobile şi imobile cu care să nu putem face nimic, pentru că nu vrea nimeni să le cumpere. Să nu ajungem să cheltuim mai mult cu partea de procedură şi să nu obţinem mare lucru”, a spus Gheorghe Paraschivu, directorul general al DGAFP Gorj.

Mariana Budulan, directoarea Direcţiei de taxe şi Impozite Locale Târgu Jiu, a declarat că în primul trimestru al acestui an, a iniţiat peste cinci mii de popriri pe conturi, salarii şi diferite alte venituri.

“În primul trimestru am aplicat 5.000 de popriri pe conturi, salarii şi diferite venituri. La aceste 5.000 de popriri din 2010 se adaugă cele 17.000, câte erau înregistrate la finalul anului 2009”, a declarat Mariana Budulan. În foarte multe instituţii ale statului există angajaţi care au popriri pe salarii. Cei mai mulţi se găsesc la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj, acolo unde din 1.085 de angajaţi, 101 au popriri pe salariu. La Consiliul Judeţean Gorj, din 150 de angajaţi, numai cinci au popriri pe salarii din cauza debitelor neachitate la timp. Chiar şi pensionarii au popriri pe pensii. „În prezent, în dosarele Casei Judeţene de Pensii Gorj, se află cu popriri pe pensii 1.682 de pensionari, iar sumele reţinute pensionarilor pentru datoriile neplătite se ridică la peste o sută optzeci şi opt de mii de lei”, a declarat Rodica Ghimişi, directoarea Casei de Pensii Gorj.

Vizualizări: 109

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: