5000 de euro, pipa lui Brâncuşi

Ultimele obiecte personale ce i-au aparţinut titanului din Hobiţa la începutul acestei săptămâni s-au dat ca pâinea caldă. O pipă a lui Constantin Brâncuşi, un ibric, nişte andrele, farfurii şi alte piese „gospodăreşti” au stârnit din plin interesul colecţionarilor, demonstrându-ne, încă o dată, dacă mai era nevoie, că nu ştim să profităm deloc de operele pe care artistul le-a lăsat la Târgu Jiu.

Casa de licitaţii Artcurial din Paris este cea care s-a ocupat de obţinerea unui preţ cât mai bun pe cele 20 de piese scoase la vânzare, lucru pe care l-a şi reuşit, pipa lui Brâncuşi fiind estimată la vreo 5.000 de euro, suma la care a fost adjudecată fiind de trei ori mai mare. dar şi obiecte personale ale sculptorului. Toate obiectele licitate acum au fost lăsate soţilor Nicoleta Dumitrescu şi Alexandru Istrati, artişti foarte apropiaţi lui Brâncuşi. Théodor Nicol, nepotul şi moştenitorul acestora, cel cu care şi Primăria Târgu Jiu a avut neînţelegeri în trecut cu privire la drepturile de autor, a decis să vândă colecţia pe care sculptorul le-a lăsat-o celor doi artişti, numiţi legatarii săi universali.

Printre obiectele personale scoase acum la licitaţie, inclusiv o cutie poştală şi o bancă din lemn pe care artistul a stat, casa de licitaţii a încercat să vândă şi lucrări despre care s-a vorbit mai puţin şi care au fost evaluate şi ele de la un milion de euro în sus, dar care, nu au fost încă date. Statul român nu a participat la licitaţia respectivă pentru a achiziţiona vreun obiect, motivaţia oficialilor Ministerului Culturii fiind „lipsa fondurilor”.

Piesa de rezistenţă din colecţia "Natalia Dumitresco & Alexandre Istrati" este sculptura din patru părţi "Sărutul (Coloană)" din 1935, estimată între 800.000 şi 1.200.000 de euro.

Vizualizări: 251

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: