A doua lecţie…

Credeam că preşedintele Băsescu a uitat de promisiunea făcută prin care se angaja să-şi scurteze mandatul de preşedinte cu condiţia ca şi opoziţia să voteze modificarea Constituţiei. Se pare că n-a fost doar o vorbă-n vânt atunci, pentru că zilele trecute a reiterat ideea scurtării mandatului său. Pe bună dreptate te poţi întreba ce l-o fi apucat pe preşedinte să fie aşa darnic cu opoziţia care-i cere demisia de a doua zi de după instalarea în funcţie!

Preşedintele a declarat că odată cu alegerile locale din iunie vrea să promoveze un nou referendum care să aducă în actualitate mai vechea lui idee de modificare a structurii şi compoziţiei Parlamentului, în sensul că-şi doreşte un parlament unicameral cu 300 de parlamentari. Acelaşi lucru şi-l doreşte şi electoratul din moment ce peste 80% din cei prezenţi la vot în anul 2009 au fost de aceeaşi părere cu el. Pentru modificarea Constituţiei, pentru care ar fi nevoie de două treimi din fiecare cameră a parlamentului, are nevoie acută de prezenţa opoziţie înapoi la lucru pe care o momeşte cu scaunul de la Cotroceni. Bănuiesc că această poveste este o altă lecţie de politică pe care o predă opoziţiei, dar şi actualei puteri pentru că fie vorba între noi, nici puterea nu-şi doreşte micşorarea numărului de parlamentari pentru că-şi micşorează propriile şanse la alegerile din toamna aceasta. Dacă până acum cei doi lideri ai opoziţiei, că despre al treilea, vorba lui Băsescu, „ăla micu“, nici nu e luat în calcul, au declarat că se vor întoarce în Parlament doar pentru a participa la dezbateri despre interesul naţional. Păi dacă nici rezultatul Referendumului din 2009 nu este de interes naţional atunci ce o fi de interes naţional?! Orgoliile lor prosteşti? Până la urmă Ponta a dat semne că s-ar întoarce la muncă dar îi este cam jenă s-o facă după atâta timp în care colegul său Antonescu s-a obişnuit cu o altă oră de trezire…

Băsescu le dă un motiv bun de a se reîntoarce la muncă fără a da impresia că cedează din ambiţii. Pot face prinsoare că nu se vor întoarce pentru că vor crede că iar vor cădea într-o capcană întinsă de Băsescu. Oamenii ăştia nu mai vor să muncească de frică să nu se întâlnească cu Băsescu care în mintea lor ar avea pregătită câte o capcană la fiecare pas. Dacă nici acum nu profită de ocazie atunci... Depunerea mandatului de preşedinte înainte de expirarea mandatului ar însemna mai mult ca sigur că în toamnă alegerile parlamentare s-ar putea face odată cu cele prezidenţiale adică o comasare întâmplătoare, dacă pot să spun aşa, că altfel nu ne lasă Curtea Constituţională. Cu ocazia modificării Constituţiei, viitorul preşedinte al României s-ar alege şi cu un mandat mai scurt, de patru ani, aşa cum îşi doreşte actualul preşedinte.

Vizualizări: 145

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: