A început recensământul de probă. Romii spun că sunt români

Recensământul de probă ce s-a derulat în şapte sectoare din judeţ i-a băgat în sperieţi pe gorjeni. Recenzorii au fost priviţi de cele mai multe ori cu suspiciune şi aversiune, oamenii fiind speriaţi că li se cere achitarea taxelor şi impozitelor, iar cei mai mulţi nu au dorit să îşi declare datele de identitate. Mai mult decât atât, cetăţenii romi nu au vrut să declare că fac parte din această etnie.

Problemele întâmpinate de recenzorii gorjeni în timpul recensământului de probă nu au fost deloc puţine la număr. Romii nu au furnizat datele de identitate, indicatoarele au lipsit cu desăvârşire, iar unele persoane nici nu ştiau la ce adresă locuiesc. „Marea majoritate a persoanelor de etnie romă nu s-au declarat ca aparţinând acestei etnii având în vedere ostilităţile manifestate de ţările vest europene faţă de aceştia, urmare a infracţiunilor comise de aceştia. De asemenea, aceştia au refuzat să furnizeze datele de identitate solicitate”, explică Gheorghe Popescu, directorul Direcţiei Judeţene de Statistică Gorj. Oamenii s-au arătat foarte deranjaţi în legătură cu numărul şi natura întrebărilor, faţă de durata pe care trebuie să o dedice chestionarelor sau nu au înţeles necesitatea prezentării actelor de identitate.

Chiriaşii fără contract au amuţit

Cât despre chiriaşi, mai ales cei care nu au contracte de proprietate cu proprietarii, aceştia au refuzat interviul şi nu au furnizat date nici pentru proprietarii de drept. Refuzul de a comunica datele a apărut şi în cazul în care persoanele intervievate trebuia să ofere informaţii despre persoanele plecate în străinătate şi în special cele referitoare la trimiterea de sume de bani. Dar probleme nu au apărut numai din cauza reticenţei întâlnită la persoanelor recenzate, ci şi a metodologiei. Mai bine spus, pe teren nu existau plăcuţe cu numărul caselor, apartamentelor, palierelor de blocuri. Iar dacă totuşi se încercase o numerotare a clădirilor, acestea se făcuseră incorect, încât nici oamenii nu mai ştiau la ce adresă locuiesc. Un factor care ar fi putut crea starea de nesiguranţă a persoanelor supuse recenzării ar putea fi publicitatea şi mediatizarea, lucruri care s-au făcut doar în perioada premergătoare vizitei preliminare şi care nu s-au continuat şi în perioada de recenzare. „Factorii responsabili din administraţie nu au susţinut această acţiune, decât sporadic, la vizita preliminară şi mai puţin în perioada de recenzare sau de informare a cetăţenilor”, mai precizează Gheorghe Popescu.

REZULTAT

Recenzarea de probă s-a efectuat în perioada 7-16 mai în şapte sectoare din judeţul Gorj. Trei dintre acestea au fost stabilite în Târgu Jiu, iar restul în Băleşti, Scoarţa şi Tismana. În urma acţiunilor derulate în teren au fost recenzate 366 de clădiri, din care doar 325 erau ocupate, cu 528 de locuinţe, din care doar 432 erau ocupate. De asemenea, în cele şapte sectoare s-au înregistrat 441 de gospodării şi  1421 de persoane.

Vizualizări: 126

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: