Complexul Oltenia, gata în 30 de zile

Viorel Temelescu, vicepreşedintele Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia (USMO), a declarat aseară la o televiziune locală faptul că realizarea Complexului Energetic Oltenia este sigură. Mai mult, secretarul general Gheorghe Etăgan a întărit cele spuse şi a declarat că în 30 de zile compania va fi înfiinţată. 

Temelescu a mai spus că sediul companiei ar putea fi la Târgu-Jiu sau Craiova. Acesta a declarat că nu vrea să amăgească gorjenii, iar această companie nu va putea crea multe locuri de muncă. „Din punctul meu de vedere al funcţionării complexului este cam greu să creăm locuri de muncă în interiorul complexului. Pentru că activitatea noastră, chiar dacă a fost fragmentată atunci când se uneşte e cam aceeaşi activitate”, a spus acesta.

Temelescu a menţionat că nu vor fi nici restructurări. „Nu vorbesc nici de restructurări şi nici de crearea multor locuri de muncă. Nu trebuie să minţim oamenii şi nici să dăm o impresie că de aici încolo va fi miere în acest domeniu. Noi sperăm să creăm locuri de muncă la unităţile care vor să colaboreze cu complexul. De asemenea nu putem să ne îmbătăm cu apă rece fiindcă problemele care vor fi şi din punct de vedere al producţiei de cărbune, al producţiei de energie sau problemele din punct de vedere tehnico-economic, financiare nu se vor schimba atât de mult în cadrul acestui complex”.

Atac la Falcă

Vicele de la USMO a adus aminte de primarul din Arad, Gheorghe Falcă, despre care a spus că nu plăteşte cărbunele de la SNLO şi foloseşte subvenţiile pentru investiţii în oraş. Acesta l-a acuzat de deturnare de fonduri. „Nu trebuia să vină reprezentaţii FMI să ne spună că suntem obligaţi să încasăm banii pe producţia care am dat-o. E o latură negativă şi a conducerii noastre. Se poate discuta. Dăm cărbune la centrala de la Arad, Oradea, care încălzeşte un oraş întreg şi oamenii nu vor să îşi plătească. Dacă noi înţelegem că cei zece milioane de oameni pe care îi încălzim nu au bani să plătească la primărie atunci de ce mă obligi pe mine SNLO să nu încasez de la acei oameni ca să îi înţeleg, dar tu mă obligi şi îmi pui penalităţi la stat”. Temelescu a mai spus că sunt discuţii la nivelul Ministerului de Finanţe, Ministerului de Interne şi toate aceste probleme se vor reglementa. „Grav este că la un moment dat noi am fi putut stopa. La un moment dat am avut o discuţie cu domnul Burlan. Primarul Aradului primeşte subvenţie de la stat să ne plătească nouă cărbunele, îşi foloseşte subvenţia să îşi dezvolte oraşul şi după aceea vine şi ne spune că nu are bani. Dar nu îl trage nimeni la răspundere pe domul primar la nivelul Ministerului Economiei că de ce a primit acei bani şi a făcut deturnare de fonduri“, spune sindicalistul.

Etăgan ar schimba ministrul

Gheorghe Etăgan, secretarul general, crede acum că proiectul Electra era mai viabil. „Părerea mea este că societatea veche, care trebuie desfiinţată printr-o nouă legislaţie era mult mai viabilă şi mult mai puternică la nivelul ţării şi la nivel european. Încercăm să înfiinţăm această companie mai mică. Sper eu că de data aceasta va fi realizabilă pentru ca Electra în acest moment nu mai e realizabilă”, spune Etăgan.

Secretarul a mai spus că în 30 de zile compania va fi înfiinţată. „Ar trebui sa fie realizabilă în termen de 30 de zile. Pentru că în acest moment FMI şi Fondul Proprietatea agreează înfiinţarea acestei companii şi în sensul ăsta nu mai sunt probleme. Trebuia de mult o nouă echipă la Ministerul Economiei“, mai spune acesta.

„Ar trebui sa fie realizabilă în termen de 30 de zile. Pentru că în acest moment FMI şi Fondul Proprietatea agreează înfiinţarea acestei companii şi în sensul ăsta nu mai sunt probleme“

Gheorghe Etăgan

„Administratorii celor patru subunităţi sunt la Bucureşti. Sperăm ca în şedinţa de guvern de joi să avem aviz favorabil şi Guvernul să aprobe hotărârea de guvern de înfiinţare a acestui complex”

Viorel Temelescu.

Vizualizări: 123

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: