A prejudiciat statul cu peste 700 milioane lei vechi

O firmă care desfăşura activităţi de prestări servicii în domeniul silvic a prejudiciat bugetul statului cu peste 750 milioane lei vechi, prin contabilizarea a 53 facturi fiscale provenite de la firme fantomă.

Ion Pupăzan, directorul coordonator al Gărzii Financiare Gorj, spune că facturile respective nu reflectă operaţiuni reale: „Facturile emise se referă atât la aprovizionarea de materiale consumabile utilizate în activitatea desfăşurată, cât şi la presupuse prestaţii efectuate de alte firme. Acestea au fost contabilizate pentru a se deduce TVA-ul şi cheltuielile aferente acestor facturi, fiind stabilit un prejudiciu în valoare de 75.440 lei”. Pe numele firmei respective a fost întocmit act de sesizare penală pentru evaziune fiscală, urmând să fie sesizată şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice (D.G.F.P.) pentru efectuarea inspecţiei fiscale. Tot cu dosar penal s-a ales şi o persoană fizică din Târgu-Jiu care se ocupa în mod neautorizat de colectarea şi valorificarea deşeurilor de fier vechi. Aceasta achiziţiona din diverse surse fier vechi în cantităţi mari pe care îl valorifica ulterior la centrele de colectare ca şi cum ar fi provenit din gospodăria proprie. Timp de un an de zile, respectiva persoană a dus la centrele de colectare peste 12 tone de deşeuri, pentru care a încasat suma de 6.216 lei. Pupăzan precizează că în acest caz a fost întocmit dosar penal pentru desfăşurarea de activităţi economice fără autorizaţie şi prejudicierea bugetului statutului cu 995 lei, sumă ce reprezintă impozitul pe profit.

Continuă activităţile de contrabandă

Din şirul controalelor efectuate săptămâna trecută n-au lipsit nici cele legate de supravegherea agenţilor economici care continuă să eludeze legile fiscale şi să desfăşoare activităţi de contrabandă cu produse accizabile nemarcate fiscal. Prin urmare a fost identificat un agent economic care deţinea spre comercializare la un magazin din comuna Ţânţăreni 180 pachete ţigări netimbrate fiscal. Persoana respectivă s-a ales cu amendă contravenţională şi cu ţigările confiscate, precum şi cu interzicerea comercializării de produse accizate pentru o lună de zile. Se ştie deja că pe unii agenţi economici nu-i mai sperie nicio sancţiune aplicată şi mulţi continuă să funcţioneze chiar dacă activitatea le-a fost suspendată temporar. Este cazul unei societăţi comerciale din Băleşti, care a continuat să funcţioneze deşi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj dispusese închiderea unităţii şi sistarea activităţii de comerţ cu amănuntul şi alimentaţie publică. Pentru fapta sa, firma s-a ales cu o sancţiune contravenţională de 6.000 lei, fiindu-i confiscată şi suma de 20.271 lei, încasări obţinute în perioada în care activitatea a fost sistată. Pe parcursul săptămânii trecute au fost verificaţi 45 agenţi economici, dintre care 29 au fost sancţionaţi contravenţional, totalul amenzilor aplicate şi al sumelor de bani confiscate în această perioadă fiind de peste 790 milioane lei vechi.

Vizualizări: 116

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: