A scăzut cererea de cărbune. Hidroelectrica redevine lider!

Energia hidro revine în prim-plan iar perioada următoare este una favorabilă susțin reprezentanții Hidroelectrica. Precipitațiile căzute în ultima vreme au readus la viață un sector economic extrem de important care a avut mari probleme anul trecut din cauza secetei. Tot ce se produce în această perioadă este livrat în sistemul energetic național iar ultimele situații arată că Hidroelectrica și-a recăpătat statutul de lider pe piața energiei. Între timp, carierele de cărbune din Gorj se confruntă cu o scădere a cererii.

Producția de energie este în continuă creștere în timp ce carierele de cărbune se plâng de o cerere foarte slabă. ”Gradul de umplere al lacului de acumulare de la Cerna este de 92%, avem debit, avem apă suficientă. Ne așteptăm în perioada următoare la o creștere a debitelor din cauza precipitațiilor și deci automat o creștere a producției”, a declarat Pantelie Raicu, director Hidroelectrica, sucursala Târgu Jiu.

Zilele astea, Hidroelectrica a fost lider pe piață, livrând în sistemul energetic național mii de megawati, mai mult ca într-o perioadă obișnuită. ”De la începutul anului până în prezent am realizat 77.806 MW/oră dintr-un total prognozat de 410.000 MW/oră. Asta înseamnă că am realizat circa 19,16% dar important este că în numai două săptămâni am realizat 13% din acest procent. Pe 20 mai am realizat 1.447 MW/oră, puțin sub recordul de 1.600, care l-am înregistrat tot în luna mai”, a declarat Pantelie Raicu, directorul Hidroelectrica.

Carierele de cărbune, în așteptare

Dacă energia hidro se regăsește într-o perioadă favorabilă, nu același lucru putem spune despre energia pe cărbune. Directorii din minerit susțin că au observat o oarecare scădere a cererii dar nesemnificativă încă. Cariera Lupoaia din Motru are programat să livreze luna aceasta circa 190.000 de tone de cărbune, o cantitate mai mică faţă de luna trecută. ”Am văzut și eu că hidro a fost lider pe piață cu o cantitate de 2.400 de MW în timp ce noi am avut mult mai puțin, sub 1.500 MW. Luna aceasta avem o producție de 190.000 tone și vom livra tot atât dar sperăm noi ca în maxim o lună să ne revenim”, a declarat Eugen Iovan, directorul carierei Lupoaia.

Vizualizări: 154

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: