Absolvenții de mâine, bandiții de poimâine

”Cine fură azi, la bac, un ou...” (motto)
“Nu lăsa școala să-ți strice educația”. Un citat atribuit multor gânditori, care cel mai probabil îl aparține lui Mark Twain. Cu viață desfășurată vesel între două sosiri ale cometei Halley, Twain nu prinsese, când a spus aceste vorbe, perioada de după 89 din România, perioadă în care educația s-a făcut tot mai târâș și tot mai grăpiș.
E suficient să vă duceți (ba chiar e recomandat) să vedeți ultimul film al lui Mungiu, cel premiat la Cannes anul acesta, ca să înțelegeți (deși mulți sunt convins că știți deja) care este modul în care privesc părinții sistemul de învățământ și cu câtă lipsă de scrupule sunt ei capabili, indiferent cât de integri sunt în treburile nelegate de copil, să îi împingă pe propriii copii să trișeze ca să obțină o amărâtă de diplomă. Mulți dintre voi au trăit pe pielea voastră, ca elevi, ca părinți sau poate chiar în ambele ipostaze, școala românească din ”capitalism”. Îmi amintesc că în Motrul anilor 2000 și-un pic, când am dat eu bacul, ”șmecherii” de prin oraș le aranjaseră copiilor bacul până și la sport. Ca să nu fie vreo discuție, cine știe, în caz că nu e-n stare progenitura să se dea peste cap, părinții s-au dat ei primii și le-au ”rezolvat”.
Trei ani mai târziu, în 2006 pasămite (îmi amintesc pentru că dădea prietena mea bacalaureatul atunci), la limba română s-a dat un subiect care suna cam așa: ”surprindeți drama intelectualului român, așa cum reiese ea dintr-un roman studiat”. Era subiectul principal, care valora (cred) 4 puncte. Un sfert dintre copii au scris despre marele intelectual Ion al Glanetașului, iar o jumătate au scris despre doctorul în științe Ilie Moromete. Ambele variante au fost punctate, la presiunea formidabilă a părinților tembelilor.
Zilele astea, fix 10 ani mai târziu, micul ”blat” dintre sistemul bolnav de învățământ și părinții furioși că au copii proști este pe cale să se repete: tinerii prostovani de azi (viitori cretini de mâine) au făcut din ”Moromeții” roman psihologic (ăia de la uman), respectiv roman interbelic (ăia de la real). Și ce credeți că vor noii părinți, la 10 ani după ce au reușit să facă intelectuali din Moromete și Ion? Vor să-l facă și psiholog pe Moromete, respectiv scriitor interbelic pe Marin Preda, desigur. Nu m-ar mira să și reușească.
E-n România, se poate. Nu ne place deloc cum arată țara, dar exemplele proaste pentru copiii noștri le dăm chiar noi, ajutându-i să-și înceapă viața de adulți cu o mică hoție. Ce să mai sperăm de la viitorul pe care-l așteptăm de la acești mici trișori?

Vizualizări: 505

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: