Acciza şi limuzina

1 aprilie, ziua păcălelilor, dar şi ziua scumpirilor. Creşterea accizei la carburant cu încă 7 eurocenţi, plus TVA-ul aferent, va avea un efect aproape la fel de dur precum creşterea TVA de la 19% la 24% aplicată, cică temporar, de guvernul Boc. Este a suta oară în ultimii 25 de ani când o nouă taxă este justificată prin nevoia construirii de drumuri şi autostrăzi. De la „taxa Băsescu” şi panourile cu „aici sunt banii dumneavoastră” din anii ’90 la „taxa Ponta” şi panourile cu „investiţie inaugurată de guvernul USL” din zilele noastre, România rămâne ţara unde kilometrul de autostradă costă cel puţin dublu faţă de alte ţări europene. Românii vor să aibă drumuri bune şi cred că sunt dispuşi să plătească pentru asta. Problema este că experienţa ne arată că banii nu sunt folosiţi aşa cum trebuie, sunt sifonaţi.

Acciza la motorină a generat, cum altfel, şi o dispută politică, între cei doi actori care se ceartă între ei doar pentru a monopoliza scena politică: Traian Băsescu şi Victor Ponta. Socialistul Ponta a anunţat ieri că transportatorii vor primi o parte din acciză înapoi. În timp ce eu, şofer de duminică, care poate nu văd autostrada decât o dată pe an, plătesc acciza întreagă, firmele de transport, pentru care ţara investeşte atâta în drumuri, sunt scutite de acciză!!! Unde e logica socialistă aici? De ce plătesc eu, românul simplu, în locul marilor firme de transport? Pentru că eu nu finanţez campanii electorale, pentru că nu fac lobby la guvern, pentru că nu pot protesta prin blocarea traficului rutier?

Traian Băsescu şi al său partid, PMP, şi-au făcut o platformă din a lupta împotriva noii taxe. Cam neconvingător, având în vedere că preşedintele a promulgat legea bugetului în care acciza este trecută. Iar bomboana pe colivă a fost, ca de obicei, Elena Udrea, care a găsit de cuviinţă să îşi cumpere taman în această perioadă o limuzină de 120.000 de euro. Cum Udrea este imaginea PMP, mai pot cei de la Partidul Mişcarea Populară să plângă pe umerii săracilor?

Vizualizări: 196

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: