Aceşti proşti care ne conduc

Războiul politic declanşat în jurul noilor coduri, penal şi de procedură penală, arată că prostia a ajuns la cele mai de sus poziţii ale statului. În toate instituţiile, în toate partidele.

Fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, spune despre codul care acum este în vigoare, că este unul stalinist. Noile coduri, elaborate acum cinci ani, ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 februarie 2014. Asta după amânări succesive, din tot felul de motive.

Ei bine, cu două zile înainte de a fi abrogate codurile staliniste şi de a intra în vigoare codurile noi, cele mai înalte capete din Justiţie s-au pronunţat împotriva lor. În frunte cu şefa DNA Codruta Kovesi şi preşedinta Înaltei Curţi, Livia Stanciu. Păi ce aţi păzit duduilor până acum. Aţi fost la coafor? Nu aţi avut timp cinci ani nici măcar să le citiţi? Dar chiar nu vă e ruşine să rămâneţi în funcţii?

Sunt de acord că pot fi greşeli în actualele coduri. Dar sunt de cinci ani în dezbatere publică, nu pot să accept că românii vor fi în continuare judecaţi pe baza unui „cod stalinist”, pentru că toţi, de la magistraţi la politicieni, de la premier la preşedinte au dormit în papuci. De ce să sufere toţi românii, vinovaţi sau nu, care pot avea la un moment dat un dosar pe rol, de ce să fie judecaţi după coduri staliniste, pentru că ei, proştii care ne conduc, sunt proşti şi atât.

„Îmi asum răspunderea pentru greşeala din coduri”, a spus Băsescu, somându-l pe Ponta să dea o ordonanţă de urgenţă să modifice codul. Eu ştiu că asumarea răspunderii înseamnă, în orice ţară normală, demisia. Da, dacă sunt modificări de făcut, Ponta trebuie să dea o ordonanţă în acest sens. Dar toţi papleacii astia care conduc Justiţia să plece şi să lase locul altora, care ar fi găsit în cinci ani timpul de a citi proiectul de cod penal.

Problema este că în România legile nu se fac după principii, se fac după oameni, după interese. Când Băsescu a vrut anumiţi procurori, a decis că aceştia trebuie numiţi de ministrul Justiţiei, nu de CSM, ca până atunci. Şi a pus Macovei ce a vrut ea. Când ministrul a avut altă culoare, iar CSM în era favorabil, Băsescu a spus că procurorii trebuie numiţi de CSM, nu politic. Aşa şi acum, procurorii au liste cu cinci-şase politicieni care înţeleg că scapă de dosare, prin intrarea în vigoare a noilor coduri. Păi, aşa se face o lege? Politicienii ăia scapă pentru că ancheta penală şi judecata au durat prea mult, iar noul cod le va impune de fapt procurorilor şi judecătorilor să-şi facă treaba cu celeritate pe viitor. Asta dacă nu cumva, ca să nu scape Voiculescu şi nu ştiu mai care, vom alege să rămânem în continuare cu vechiul cod stalinist.

Vizualizări: 201

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: