Acord pentru încetarea luptelor de gherilă în Columbia

Guvernul columbian și gherila FARC au anunțat miercuri că au ajuns la un acord istoric privind o încetare definitivă a focului, deschizând astfel calea pentru semnarea în curând a unui acord de pace după mai mult de jumătate de secol de conflict.

Acordul cu privire la problema spinoasă a negocierilor de pace desfășurate de la sfârșitul anului 2012 în Cuba prevede "abandonarea armelor, garanții de securitate (pentru rebeli) și lupta împotriva organizațiilor criminale", se precizează în comunicat.

Detaliile acestui acord vor fi anunțate joi, în prezența președintelui columbian, Juan Manuel Santos, a liderului suprem al FARC, Timoleon Jimenez, precum și a președintelui cubanez, Raul Castro, și a ministrului norvegian de externe, Borge Brende, reprezentanți ai țărilor care au avut un rol de mediere în conflict, se arată în comunicat.

Totodată, Organizația Națiunilor Unite a anunțat că secretarul său general, Ban Ki-moon, va asista joi la Havana la semnarea acordului de încetare a focului între guvernul columbian și gherila FARC. (A.P.)

Vizualizări: 219

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: