Acreditarea, un prag greu de trecut la spitalele din Gorj

Unităţile spitaliceşti din judeţul Gorj vor trebui să se acrediteze până la sfârşitul anului viitor, în caz contrar nu vor mai putea încheia contracte de furnizare servicii medicale cu Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate. În timp ce unele spitale sunt aproape de acreditare, altele au solicitat amânarea vizitei de acreditare. Nu doar că procesul este unul de lungă durată, dar este şi costisitor pentru unităţile spitaliceşti, care trebuie să plătească bani grei către Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor (CONAS).

Acreditarea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Târgu Jiu a fost amânată pentru trimestrul III  din 2015 deşi era programată pentru începutul anului viitor. Conducerea unităţii spune că o amânare nu ar mai fi posibilă, însă se arată încrezătoare că până la sfârşitul anului viitor va reuşi să se pună la punct cu cerinţele CONAS. Pentru acreditare, spitalul trebuie să aibă circuite pentru documente, dar şi pentru pacienţi, să dispună de aparatură suficientă diagnosticării şi tratării tuturor diagnosticelor, resursă umană suficientă şi bine calificată.

Contradicţii în privinţa demarării procedurilor

Curios este faptul că managerul Tiberiu Tătaru spune că procedurile de acreditare au fost demarate după numirea sa în fruntea spitalului. Cert este că procedurile au fost demarate şi de vechea conducere. Cel puţin asta spunea Marius Sponoche, fostul manager privat, care şi el anunţa în luna martie că va cere o amânare a vizitei de acreditare. “Spitalul Judeţean Târgu Jiu este programat la acreditare în primul trimestru al anului 2015, dar vom încerca să obţinem o amânare măcar pentru trimestrul al II-lea, întrucât procedura este foarte greoaie. Prefer să mai aşteptăm puţin şi să ne prezentăm mai bine, decât să ne grăbim şi să întâmpinăm probleme”, declara Sponoche în luna martie. 

Tătaru spune că nu a găsit niciun document referitor la demersurile pentru acreditare. „La momentul sosirii mele aici n-am găsit niciun demers în ceea ce priveşte acreditarea spitalului. Când am venit am creat o comisie şi am achiziţionat şi servicii de consultanţă care analizează documentaţia necesară şi amplasarea secţiilor. A început să construiască un studiu cu privire la repoziţionarea secţiilor pentru creşterea eficienţei spitalului. Suntem în faza incipientă a procesului de acreditare”, a declarat Tiberiu Tătaru, şeful SJU Târgu Jiu. Astfel stând lucrurile, se pune întrebarea unde au dispărut documentele, dacă au existat.

Spitalul din Tg. Cărbuneşti, aproape de acreditare

În timp ce Spitalul de Urgenţă din Târgu Jiu este abia în faza de început a procedurilor de acreditare, cel de la Târgu Cărbuneşti este în faza finală. Dacă vizita reprezentanţilor CONAS, anunţată pentru următoarea perioadă, va decurge bine, ar putea fi printre primele unităţi spitaliceşti acreditate la nivel de judeţ. „Suntem în curs de acreditare. Am depus de mai bine de un an dosarul şi tot ce ne trebuie. Trebuie să vină oamenii să facă acreditarea finală. În următoarele săptămâni ar trebui să vină”, a declarat Constantin Târziu, directorul Spitalului Orăşenesc din Târgu Cărbuneşti.

Costuri şi termene

Procesul de acreditare este unul costisitor pentru unităţile spitaliceşti. Acestea trebuie să depună o dată cu dosarul şi o sumă de bani pentru fiecare pat din unitate. Spitalul Orăşenesc din Târgu Cărbuneşti a trebuit să plătească anul trecut 84 mii lei. „Se plăteşte suma de 240 de lei pentru fiecare pat care îl ai. Noi avem 350 de paturi. Şi trebuie achitaţi la început. Am plătit din bugetul spitalului”, a precizat şeful spitalului din Cărbuneşti.

Iniţial spitalele ar fi trebuit să fie acreditate toate până la sfârşitul acestui an. Termenul a fost amânat pentru sfârşitul anului viitor. Dacă şi după acest termen nu se vor conforma nu vor mai putea intra în relaţii contractuale cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS). „Situaţia privind acreditarea spitalelor ne va fi necesară la momentul terminării acreditării la nivel naţional, adică pe 31 decembrie 2015. După acea dată nu va mai putea fi încheiat contract cu spitalul neautorizat”, a spus Daniel Bondoc, preşedintele CJAS Gorj.

Vizualizări: 154

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: