Activiştii Greenpeace s-au urcat pe turnul de la CE Rovinari

Protest inedit vineri dimineaţa la Complexul Energetic Rovinari, unde mai mulţi activişti ai Greenpeace au urcat pe un turn de răcire, la peste 100 de metri  înălţime, pentru a cere reducerea poluării şi retehnologizarea termocentralelor din România.

Organizaţia ecologistă a comunicat că 20 de persoane au luat parte la protestul respectiv, activiştii folosindu-se de scări pentru a sări gardul de protecţie al termocentralei. Aceştia au sărit gardul printr-o zonă aflată în apropierea unui post de pază, paznicul de acolo fiind depăşit de numărul protestatarilor. Acesta a fost „apt” doar pentru a se certa cu jurnaliştii…, aşa cum se întâmplă în multe situaţii de acest gen.

Arestaţi

Unitatea energetică este una de interes naţional şi are un regim special de pază şi protecţie, dar activiştii Greenpeace au reuşit să urce foarte repede în vârful turnului de răcire. Patru dintre aceştia au urcat pe turn, iar restul au rămas la baza acestuia, unde au afişat bannere cu mesajele „Stop CO2” şi „Opriţi Poluarea”. Activiştii ecologişti chiar s-au filmat şi fotografiat în timp ce escaladau gardul că scările, în imagini văzându-se cum nimeni nu-i împiedică să îşi ducă la bun sfârşit protestul .

Echipaje ale ISU Gorj, Ambulanţei, Poliţiei şi Jandarmeriei au venit la faţa locului, toţi protestatarii fiind urcaţi, în cele din urmă, în maşini ale Poliţiei şi duşi la secţie pentru audieri. Activiştii urcaţi pe turnul de răcire au coborât de bună voie şi au mers fără probleme la secţia de Poliţie Rovinari, cu toţii fiind duşi acolo pentru identificare şi aplicarea unei sancţiuni contravenţionale.

Ce spune CE Rovinari

Purtătorul său de cuvânt al CE Rovinari, Diana Milea, a menţionat că producătorul de energie „nu înţelege” acţiunea de protest a celor de la Greenpeace, atâta timp cât unitatea a investit zeci de milioane de euro în instalaţii de desulfurare şi pentru a se retehnologiza, emisiile de dioxid de sulf reducându-se în prezent de peste 12 ori faţă de cele de acum câţiva ani. Complexul Energetic Rovinari este, alături de cel de la Turceni, unul dintre cei mai mari producători de energie electrică pe cărbune din România, ambele unităţi urmând să fie de la 1 mai parte a unei noi structuri, denumite Complexul Energetic Oltenia, din care va mai face parte termocentrala de la Craiova şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia Târgu Jiu.

Vizualizări: 282

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: