Acuzaţie: Primele „negociate” de Ruşeţ sunt prevăzute în CCM

Minerii şi energeticienii din Complexul Energetic Oltenia vor primi câte 600 de lei drept primă de Ziua Meseriei. Cei din energie vor primi banii săptămâna aceasta, iar minerii până pe 15 august. Liderii de sindicat de la Federaţia Univers au declarat presei că negociază cu administraţia acordarea a 100 de lei în plus. În realitate, aceşti 100 de lei sunt prevăzuţi în Contractul Colectiv de Muncă (CCM), sub formă de tichete, şi ar trebui acordaţi, fără alte negocieri.

Ion Ruşeţ, prim-vicepreşedintele Federaţiei Univers, a declarat că vrea să obţină bani, nu tichete, şi că din acest motiv negociază cu administraţia o primă prevăzută în contract. Liderii din Federaţia Naţională Mine Energie atrag atenţia că sindicaliştii din Univers se laudă cu ceva ce ar trebui să primească potrivit legii, nu să se roage de administraţie să respecte drepturile salariaţilor. „Că această sumă, de 100 de lei, trebuie să fie acordată se poate vedea şi într-o anexă a CCM-ului. Aceste drepturi sunt negociate. Nu ştiu ce tot spun ei. Eu am mai spus, Ciurel le-a dat cotizaţia şi ăştia fac orice“, a declarat Dan Pârvulescu, lider de sindicat la Cariera Peşteana.

Un alt sindicalist, Constantin Mitrescu, spune că dacă vor să negocieze ceva atunci ar trebui să negocieze o majorare a primei plecând de la 700 de lei. El spune că dacă ar fi negociat într-adevăr ceva ar fi trebuit să obţină o primă echivalentă salariului minim pe economie. „Noi am făcut adresă la CEO să dea oamenilor 900 de lei pentru că aşa s-a întâmplat până în 2013. Acum este stipulat 700 de lei în CCM, dar înainte prima era un salariu minim pe economie. Ei negociază ceva ce există deja în contract. În contract scrie 700, ei să negocieze peste 700, nu sub 700“, a spus Mitrescu. (M.B.)

Vizualizări: 154

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: