Acuze grave pentru Aparegio. Replică nulă!

Danex Consult SRL, constructorul care s-a ocupat de patru investiţii majore ale Aparegio în Gorj, aduce precizări şi totodată acuze grave operatorului de apă-canal. Conducerea Aparegio Gorj anunţase zilele trecute că ia în calcul rezilierea contractelor pentru proiectul ”Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă si apă uzată în judeţul Gorj”, care nu a fost finalizat la timp, astfel că există riscul pierderii unei părţi din finanţarea de 90 de milioane de euro bani europeni. Danex Consult SRL avertizează că se pot pierde toţi banii dacă lucrările nu sunt finalizate până în iunie 2016, ceea ce ar fi imposibil. Mai mult, constructorul spune că la data anunţului Aparegio cele patru contracte erau deja reziliate, dintre care două la solicitarea Danex.

Pandurul a arătat în articolul publicat în urmă cu circa o săptămână că Aparegio Gorj SA a pierdut la finele anului trecut o parte din finanţare pentru proiectul ”Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă si apă uzată în judeţul Gorj”, evaluat iniţial la 90 de milioane de euro. Proiectul a fost realizat în proporţie de peste 90%, iar finanţatorul a decontat numai lucrările care au fost executate până la finele lunii decembrie 2015. Numai că de circa 2 ani lucrările s-au derulat greoi, asta după ce o anchetă a DNA, clasată în decembrie 2015, i-a făcut pe finanţatori, în speţă Ministerul Mediului, să blocheze alocarea de bani în ultimii ani. Constructorul Danex Consult Bucureşti nu a putut finaliza investiţia din fonduri proprii şi a fost notificat de Aparegio că îi va fi executată garanţia de bună execuţie.

Conducerea Aparegio a spus că cei de la Danex trebuiau să continue lucrările chiar dacă finanţatorul nu a mai alocat fonduri, explicând că alţi antreprenori, dând exemplu firma Hidroconstucţia, au făcut acest lucru.

Aparegio va fi dat în judecată

Reprezentanţii Danex spun că la momentul în care directorul Traian Pătrășcoiu spunea că analizează posibilitatea rezilierii contractelor cu Danex, acele contracte erau deja reziliate. Reprezentanţii firmei anunţă că vor acţiona în instanţă societatea Aparegio. "La data apariţiei articolului, toate cele patru contracte erau reziliate de autoritatea contractantă, Aparegio Gorj SA, la aceeaşi dată fuseseră executate, ca urmare a rezilierii, trei scrisori de garanţie bancară de bună execuţie emise de Danex Consult SRL în numele asocierilor respective. Caracterul abuziv, nelegal şi lipsit de temei al rezilierii contractelor şi, implicit, al executării scrisorilor bancare de garanţie urmează a fi demonstrat de către Danex Consult SRL în faţa instanţelor de judecată competente. Ceea ce directorul Aparegio Gorj SA, domnul Traian Pătrășcoiu, omite cu bună ştiinţă să menţioneze în interviul acordat este faptul că Danex Consult SRL a transmis în 19.11.2015 notificare de reziliere pentru două din cele patru contracte şi anume cele referitoare la reabilitarea surselor de apă şi a staţiei de tratare a municipiului Târgu Jiu şi lucrări la sursele de apă şi staţia de tratare Bumbeşti Jiu", se arată în punctul de vedere scris transmis de Danex Consult SRL, semnat de administratorul Dan Dumitrescu.

Mai mult, cei de la Danex au spus şi care este situaţia celorlalte contracte. Au spus că staţia de epurare de la Târgu Jiu se află în probe tehnologice de funcţionare premergătoare recepţiei şi că ultima plată aferentă acestei lucrări efectuată de Aparegio a fost în data de 25 iulie 2014. În ceea ce privește contractul privind lucrările la sursele de apă de la Motru, cei de la Danex au spus că investiţia a fost finalizată, fiind recepționată în data de 15 decembrie 2015. Cei de la Danex au desfiinţat şi declarația directorului Pătrășcoiu care spunea în urmă cu o săptămână că antreprenorul nu a răspuns notificărilor.

Danex: Pericolul real este să piardă toată finanţarea

Reprezentanţii Danex au mai spus că au finanţat din surse proprii lucrările aferente celor 4 contracte. Au precizat şi că în situaţia în care lucrările aferente acestor investiţii nu vor fi finalizate până la sfârşitul lunii iunie, Aparegio riscă să piardă întreaga finanţare de zeci de milioane de euro. "Pericolul real asupra căruia Danex Consult SRL a atras atenţia este că, în cazul în care, până la data de 30 iunie 2016, lucrările nu vor fi finalizate (ceea ce, în condiţiile în care totul se va desfăşura legal, este imposibil), judeţul Gorj va trebui să restituie la bugetul UE întreaga finanțare", mai spus reprezentanţii Danex Consult SRL.

Reacţie

Pandurul a pus la dispoziţia Aparegio punctul de vedere al Danex Consult, pentru formularea unui punct de vedere. Răspunsul primit lasă de dorit. "În urma informaţiilor transmise de SC DANEX SRL, conducerea APAREGIO Gorj a luat hotărârea să nu aibă niciun punct de vedere public în legătură cu situaţia contractelor de lucrări reziliate cu acest antreprenor până la clarificarea situaţiei", a transmis purtătorul de cuvânt al Aparegio, Nicoleta Văduva.

Vizualizări: 591

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: