Telefoane şi pastile de potenţă pentru deţinuţii din Târgu Jiu - INTERCEPTĂRI

Zeci de convorbiri telefonice au fost monitorizate de anchetatori la sfârşitul anului trecut pentru a putea desluşi încurcatele căi ale corupţiei din Penitenciarul Târgu Jiu. Agentul Petre Rujan a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv pentru că a primit telefoane, băutură şi parfumuri de la unii deţinuţi pe care îi „servea” cu telefoane mobile, în special, dar şi cu sticle de whiskey şi parfumuri ori pastile pentru a le creşte masa musculară, dar şi potenţa. Deţinuţii îl sunau din spatele gratiilor inclusiv noaptea, îi aranjau întâlniri pentru a prelua pachetele introduse ilegal în Penitenciar şi, în cele din urmă, îl lăsau să îşi aleagă ce dorea din „marfa” respectivă pentru a nu-i rămâne datori.

Petre Rujan s-a împrietenit cu Ionuţ Valentin Pătroi în timp ce cel din urmă se afla în spatele gratiilor pentru a executa pedepsele la care a fost condamnat. Pătroi a ajuns în puşcărie încă de când era minor, în ultimul deceniu el stând mai mult în spatele gratiilor, fiind condamnat constant de instanţele de judecată la cel mult 3 ani pentru furturile comise, indiferent câte au fost acestea de-a lungul anilor. Evident că cei doi au ajuns să se cunoască destul de bine, iar Pătroi a putut să îi ceară, în timp, lui Rujan să îi aducă în spatele gratiilor de la băutură şi parfumuri, la telefoane şi cartele SIM, dar şi diverse pastile, pe care le vindea celor care erau interesaţi de aşa ceva. Interceptările de la dosar arată că Pătroi era „domn” cu agentul şi îl lăsa să îşi aleagă singur ce dorea de prin pachetele pe care le introducea în spatele gratiilor, ambii având însă probleme cu pronunţarea corectă a denumirii mărcilor de telefoane pe care le utilizau.

Domn: Gata, te uitaşi la ele?

Rujan Petre: Le desfăcui, adică le scosăi de aici dintr-o gentuţă.

Domn: Îmhî. Care e, care, care-ţi place cel mai mult?

Rujan Petre: E frumos ELVIEVU (n.l. după pronunţie)ăla.

Domn: Care?

Rujan Petre: ALVIU-u ăla.

Domn: ALVIEVU ăla, pai. Păi da, că ăla-i ce mai, ala-i cel mai nou. Nu ştiu acum, nu știu ce ăsta are, ce meniu. Ia-l şi probează-ţi-l. Vezi cum asta şi alegeţi unu de acolo care…da ăla, ăla ALIEVU ăla. Acela-i cel mai mişto.

Rujan Petre: Îmhî…

Domn: …Era S-ul ăla, dar era, era…cum îi zice, nu știu ce dracu avea la el stricat și îmi zisă și mai bine nu-l mai luai pe ăla. N-avea rost. Bine, hai, ia-l pe acela, oprește-l pe acela, vezi cum aia, dacă nu, vezi care-ți place, ce mai…

Rujan Petre: Îmm!

Domn: Bine, hai și te sun io…

Rujan Petre: …bine beleao!

Domn: …pe la doișpe. Hai noapte bună.

Rujan Petre: Bine. Pa”.

”One Million” şi creatină

După ce Rujan îl rezolva pe Pătroi cu telefoane și cartele, deținutului îi era atât de uşor să aranjeze din spatele gratiilor livrarea altor pachete încât îl putea suna pe agent și noaptea acasă pentru a-l trimite să ridice „marfa”. Evident, Petre Rujan își oprea partea sa.

„Rujan Petre: Alo?

Autor Necunoscut: Ăăă, ce face te, te bagi la somn acum repede?

Rujan Petre: Ce?

Autor Necunoscut: Te bagi la somn acum?

Rujan Petre: Nu.

Autor Necunoscut: Aaa! Fii atent, vezi că-ți trimit pe cineva-ți aduce două parfumuri originale de la ONE MILLION. Unu-l oprești pentru mata și aduce niște creatine de alea micuțe, da vedem dacă e loc să le băgăm, dacă nu, asta e. Da-ți oprești un parfum și unu mi-l oprești pentru mine, dar fii atent, știi ce vreau să-mi aduci mâine. E o fiolă de aia pentru Power Sex că…(…) de aia de sex că le ia… se duce cioara la conjugal, știi.

Rujan Petre: Io nu te aud bine.

Autor Necunoscut: Hai că te sun io. Ia stai așa că mă sună ăsta. Unde-l trimit, tot acolo, nu?

Rujan Petre: Da, da. Bine.

Autor Necunoscut: Bine, stai așa”, se arată într-una din interceptări, într-alta agentul fiind rugat să verifice originalitatea parfumurilor, pentru ca în spatele gratiilor să nu fie introdusă „apă chioară”.

„Autor Necunoscut: Ia fii atent, ia uită-te la parfumuri, uită-te la parfumuri, îs originale?

Rujan Petre: Păi nu știu, stai să văd. Stai să vedem, stai să vedem că nu știu, nu-mi dau seama.

Autor Necunoscut: Trebuie să fie alemândouă la fel, îs alemândouă la fel, nu?

Rujan Petre: Sunt la fel, da, așa par. Io știu, nu știu! Ba, cred că… Cred că ăăă…nu știu ce să zic. Da, cred că sunt, da.

Autor Necunoscut: Așa. Atunci fii atent, las-o așa, pe aia las-o deocamdată așa. Fiola aia las-o așa că vedem poimâine ce facem cu ea îîî poți să bagi parfumu și cinci pliculețe mâine?

Rujan Petre: Îmhî.

Autor Necunoscut: Așa, oprește-ți ăla Millionu, alălalt îl oprești matale și alălalt îl aduci și stau io la trei și te aștept. OK?

Rujan Petre: Îmhî…

Autor Necunoscut: Bine, hai să trăiești. O seară plăcută”.

Controale

Toate aceste interceptări au avut loc în toamna anului trecut, pe parcursul lunilor octombrie şi noiembrie devenind evident că în spatele gratiilor sunt introduse lucruri care nu ar fi trebuit să fie niciodată în posesia deţinuților. Pătroi nu avea însă nicio problemă pentru a le procura chiar şi când Rujan nu reuşea să îl anunţe că în unele camere de detenţie urmau să aibă loc controale. Atunci când nu îl anunţa el pe deţinut despre controale, îl anunţa deţinutul pe el, prin telefon, despre verificările ce se derulau în anumite camere de detenţie.

„Domn: Păi nu, că trebuie să fac, să văd cum, că uite, pe Cioară mi-l agăţară, îi făcură raport.

Rujan Petre: Cu ce?

Domn: Cred că fu sifonat din cameră că ia pastile și că el le-a băgat într-un tub de ăla de Centrum, înțelegi?

Rujan Petre: Aha.

Domn: S-a dus direct pe tub și l-a găsit în tub.

Rujan Petre: Îmhî:

Domn: Da. Asta e ce să-i faci. Da ce…Da știu. Cred că de la ăla-i plecată ca să scape de…de clan.

Rujan Petre: Hă?

Domn: Îți spun io. Păi da, nu-i suportă BÂRCINĂ acolo în cameră. Nu-i suportă că nu mai e în rang, nu mai e el în rangul lui că, na…ăștia…

Rujan Petre: Nu mai e el număru unu, hă?”

Bunica penală

În dosar este inculpată și o bătrână, Elena Tudoroniu, care îl are în spatele gratiilor pe Gheorghe Robert Chiriac, implicat într-un scandal acum doi ani, de Revelion, la un bar din Rovinari, alături de membri ai clanului Călina, implicați și ei într-un dosar de proxenetism. Chiriac a văzut că Pătroi avea telefon în celulă și așa s-a gândit că poate să se folosească de același agent pentru a intra și el în afacerea cu telefoanele din spatele gratiilor. La sfârșitul lui octombrie 2015 el și-a sunat însă bunica și i-a cerut să nu mai primească „nimic, de la nimeni”, perchezițiile făcute în celulele deținuților ducând la descoperirea aparatelor introduse ilegal.

Tudoroniu Elena: Alo?

Domn: Ce-ai făcut, mă?

Tudoroniu Elena: Ce-am făcut?

Domn: Ce-au vorbit? Să nu dai nicio declarație. Ai dat vreo declarație?

Tudoroniu Elena: Păi da, m-a luat, m-a luat ieri de acasă.

Domn: Bă, ai dat vreo declarație, te-ntreb eu pe tine?

Tudoroniu Elena: Am dat, am dat.

Domn: Și ce declarație ai dat?

Tudoroniu Elena: Exact așa cum a fost.

Domn: Așa, bravo, hai bine, hai că să te duci pă…varză! Hai!

Tudoroniu Elena: Trebuia să mă, să mă bagi tu în, în treburile astea, mi-ai spus tu mie că…?

Domn: Trebuia să spui că nu ai nicio treabă, nu știi nimic, tâmpito ce ești!

Tudoroniu Elena: Păi da, păi da…

Domn: Hai, bine, pa, dă/te-n c..t de aici!

Tudoroniu Elena: Dracu!”, se arată în interceptările telefonice.

Pregătită cu pachet

Bătrâna a intrat la bănuieli că lucrurile nu vor merge bine pentru ea încă de când nepotul Robert a sunat-o și a luat-o la rost. Toată familia era la curent cu ce se întâmpla în spatele gratiilor, Elena Tudoroniu mărturisindu-i nurorii sale, într-o discuție telefonică, inclusiv că e pregătită să ajungă ea în spatele gratiilor, în acest sens bătrâna menționând că are pachetul cu carne aranjat acasă, întrucât tocmai tăiase porcul pentru Crăciun.

„Tudoroniu Elena: O, nu pot să mai vorbesc acum, da atâta spun, eu, mie mi-a trimis niște telefoane, una mi-a adus niște telefoane, una, și mi-a zis să le țin că vine cineva și le ia. Acel, acel cineva care a venit să le ia era polițist, polițist în penitenciar și le-a dus lu domnu ROBERT și le-a vândut în penitenciar, iar domnu polițist pentru favorurile ăstea a luat bani, i-a transformat în euro și și-a pus în cont. Mă înțelegi?

Gabi: Aha.

Tudoroniu Elena: Și creadea că eu sunt complice, că eu nici n-am știut până când mi-a, m-a sunat ROBERT că telefoanele au ajuns la el. Eu de unde să știu, ce știam eu?

Gabi: Păi și cine ți-a adus, acum, recent sau de când e asta?

Tudoroniu Elena: Acu recent, eu, în luna octombrie mi le-a adus, i le-am dat și acum mă, mă, mă dusără cu mandat de aducere.

Gabi: Şi cu JEAN, ce e cu JEAN?

Tudoroniu Elena: Îî, au, nu, nu, cu tine sunt. În momentu în care ați vorbit, când eram eu acolo, de-ați vorbit cu domnu ROBERT, el vorbea din baie. Ți-aduci aminte? Ei, erau un apel, îl vânduse și a prins toată convorbirea și v-auzii și pe tine și pe JEAN și pe, pe toți acolo.

Gabi: Păi ne văzurăți sau ne auzirăți?

Tudoroniu Elena: Ce, mamă?

Gabi: Că auzirăți ce-am vorbit?

Tudoroniu Elena: Tot, tot, au fost interceptate toate convorbirile că eram, era suspectat de nu știu cât timp, că au găsit nu știu câte telefoane au vândut acolo-n penitenciar. Iar profitu l-a luat numai cu…

Gabi: Nouă n-are ce să ne facă, de unde să știu eu că el n-are voie cu telefonu-n pușcărie?

Tudoroniu Elena: Păi…

Gabi: Am vorbit cu el c-abia scriu.

Tudoroniu Elena: Păi și eu la fel, n-am avut de unde să știu eu, asta-i spusei și eu procurorului.

Gabi: Păi și cum rămasă, ce, vă lo declarație?

Tudoroniu Elena: Îmi lo declarație și-mi dădu un proces verbal acasă, acum sunt băgată penal la tribunal.

Gabi: Penal?

Tudoroniu Elena: Penal. Penal, penal, că mă dusără la parchet la județeană, nicidecum la locală.

Gabi: Păi normal, o să te bage ca complice.

Tudoroniu Elena: Păi da.(…) Asta e. Dacă m-o lua veniți cu pachețel c-am tăiat porc, carne de vițel, avem. Fac totul, aranjez.

Gabi: Hm. Ce trebuie să te ia, Miți, dacă n-ai știut?Mie mi le-a adus acasă, eu le-am ținut și le-am dat. De un să știu că ce-s cu ele?

Tudoroniu Elena: Aşa spusei și eu mamă”.

Vizualizări: 516

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: