Adeverinţele false l-au băgat după gratii

Dosarul în care fostul adjunct al Biroului pentru romi din cadrul Primăriei Târgu Jiu, Iorgu Negrea, a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie, are parte acum de prima sentinţă, inculpatul primind o pedeapsă care îl va ţine departe de lumea liberă destul de mult timp de acum încolo. Pedeapsa ar putea spori dacă ţinem cont că acesta mai are pe rol un alt proces asemănător, Negrea recunoscându-şi vinovăţia în ambele dosare.

Iorgu Negrea este după gratii de pe la începutul anului, din primăvară el fiind  judecat pentru două cazuri de luare de mită, după ce, în anii trecuţi, a eliberat adeverinţe false pentru tineri care au candidat la unităţi de învăţământ din cadrul Poliţiei pe locurile rezervate minorităţii rome. Bărbatul elibera adeverinţele respective prin prisma pe care o avea la Biroul pentru romi, dar şi pentru că era vicepreşedinte la Uniunea Romilor Creştini din România. Sumele cerute erau de ordinul sutelor de euro sau miilor de lei, depinde de „disponibilitatea” celor care dădeau banii. Adeverinţele au fost eliberate contra unor sume de bani, iar cei care au plătit pentru ele nu au câştigat examenele, deşi Iorgu Negrea le promisese că intervine pe lângă diferiţi ofiţeri pentru a le facilita candidaţilor note cât mai bune.

Instanţa de judecată l-a condamnat pe acesta pentru mai multe acuzaţii de luare de mită, trafic de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, pedepsele pronunţate variind între 2 şi 4 ani. Magistraţii au decis ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai mare, cea de 4 ani, la care au adăugat un spor de şase luni, precum şi interdicţii la o serie de drepturi civile, după eliberare. Judecătorii au mai stabilit ca de la Iorgu Negrea să fie confiscată suma de 500 de euro şi 4200 de lei, bani pe care i-a primit de la denunţătorii săi. Pe parcursul procesului, bărbatul şi-a recunoscut faptele, sentinţa pronunţată acum putând fi atacată cu apel.

Alt dosar pentru fapte asemănătoare

Cu două săptămâni în urmă, Iorgu Negrea a mai fost trimis în judecată tot la Tribunalul Gorj într-un alt dosar în care alte trei persoane l-au denunţat pentru fapte asemănătoare. În dosarul respectiv, printre cei care au recunoscut că au dat bani pentru a deveni poliţişti pe locurile rezervate romilor se află şi un tânăr rom, care a menţionat în declaraţia dată la Parchet că de abia după ce a văzut nota de la examen şi-a dat seama că a câştigat concursul datorită propriilor cunoştinţe, nu pilelor lui Negrea. Fostul consilier pe probleme ale romilor a fost reţinut în cursul lunii ianuarie, după ce a fost prins în flagrant de ofiţeri ai Direcţiei Generale Anticorupţie în timp ce primea 2000 de lei de la un denunţător al său. Banii erau daţi pentru eliberarea unei noi adeverinţe pentru examenele ce urmau să aibă loc anul acesta la admiterea în instituţiile de învăţământ din cadrul Poliţiei Române.

Vizualizări: 110

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: