Adidas, Nike şi Puma, despăgubite de patroni gorjeni

Patronii a două firme din Târgu Jiu au fost trimişi în judecată de procurori pentru comercializarea de echipamente sportive pe care erau inscripţionate în fals numele unor mărci celebre, firmele respective solicitând daune de zeci de mii de euro, un gorjean fiind deja condamnat, de o instanţă la plata de despăgubiri către aceleaşi firme. Pedepsele pentru astfel de fapte merg de la plata unor daune de până la 150.000 de lei până la închisoare pe o perioadă ce poate ajunge şi la trei ani, în funcţie de gravitatea faptei.

 Conform unui comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, dar publicităţii ieri, Marian Buga, administrator al unei firme, a fost trimis în judecată pentru comiterea a două infracţiuni de punere în circulaţie fără drept a unui produs purtând o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii. Aceleaşi acuzaţii au fost formulate şi la adresa Vasilicăi Staicu, administrator, de asemenea, al unei firme din Târgu Jiu.

„A fost depistat având expuse spre vânzare produse contrafăcute purtând însemnele mărcilor „Adidas”, „Puma” şi „Nike” (geci, treninguri, rolinguri, bluze), fără a deţine certificat de autenticitate a mărfurilor, declaraţii de conformitate şi acordul titularilor de drepturi pentru comercializarea produselor.Reprezentanţii în România ai titularilor mărcilor „Adidas”, „Puma” şi „Nike” au declarat că se constituie parte civilă în cauză cu suma totală de 12.440 euro”, menţionează Parchetul, în privinţa lui Marian Buga, în cazul Vasilicăi Staicu daunele solicitate de firmele de echipament sportiv sunt mult mai mari, respectiv 58.660 de euro şi 12.000 de lei.

          Rechizitoriile întocmite de procurori au fost finalizate în aceiaşi zi în care o instanţă a Tribunalului Gorj a pronunţat prima sentinţă de condamnare a unei persoane pentru astfel de infracţiuni, conform sentinţei publicate joi pe pagina de internet a instanţei. Astfel, Constantin Cernăianu a fost condamnat la amendă penală de 1500 de lei şi la plata unor daune în valoare de câteva mii de euro, firma Nike neconstituindu-se parte civilă în acest dosar. „Obligă inculpatul Cernăianu Constantin să plătească părţii civile Puma AG Rudolf Dassler Sport echivalentul în lei a 1100 euro, cu titlu de despăgubiri materiale şi echivalentul în lei a 100 euro cu titlu de daune morale. Dispune confiscarea a 26 treninguri ADIDAS, 11 treninguri PUMA şi 3 treninguri NIKE, ridicate de către organele de poliţie ale I.P.J Gorj, conform procesului verbal din 9.09.2009 şi predarea acestor bunuri către D.G.F.P. Bucureşti, în vederea distrugerii. Obligă inculpatul Cernăianu Constantin să plătească părţii civile S.C. Frisch&Partners S.R.L. Bucureşti echivalentul în lei a 3900 euro, cu titlu de despăgubiri materiale. Ia act că NIKE International LTD nu s-a constituit parte civilă în procesul penal”, se menţionează în hotărârea judecătorească, hotărâre care poate fi atacată cu apel, nefiind definitivă.

         

Vizualizări: 195

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: