Adio miting şi marş mineresc la Târgu Jiu

Deşi se apropia cu paşi repezi ziua în care străzile oraşului urmau să fie pline cu mineri şi energeticieni dornici să protesteze nu se ştie exact pentru ce, ziua aceea este acum mai îndepărtată ca niciodată pentru că acţiunile revendicative despre care s-a tot vorbit de la începutul lunii nu mai au loc. Federaţia Naţională Mine Energie a decis să îşi amâne acţiunile de protest de la Târgu Jiu din data de 21 martie, în contextul în care ministrul economiei, Adriean Videanu este aşteptat în Gorj la începutul lunii aprilie pentru a discuta problemele din sistem cu administraţia şi sindicatele. Liderii Federaţiei Naţionale Mine Energie s-au reunit ieri la Târgu Jiu şi au decis să amâne mitingul şi marşul programat pentru sâmbătă în centrul oraşului, fără a stabili o eventuală dată de desfăşurare a acţiunilor de protest.

Decizia de ieri a fost luată la doar o zi după ce Primăria Târgu Jiu autorizase acţiunea de protest. Reprezentanţi ai sindicatelor miniere au participat atunci la discuţii cu autorităţile locale pentru ca după numai o zi sindicaliştii să se răzgândească aproape în totalitate. Ce s-a întâmplat de marţi până ieri pentru ca lucrurile să ia o asemenea întorsătură- Preşedintele FNME, Marin Condescu, spune că amânarea acţiunilor de protest este luată după ce Ministerul Economiei a modificat ordonanţa de urgenţă 116/2006 prin care minerii sunt şi ei incluşi în liste celor care beneficiază de protecţie socială din partea statului în cazul în care sunt incluşi în programe de pensionare anticipată. De asemenea, ministerul a promis şi că vor acorda exploatărilor miniere acelaşi statut de "interes naţional", ca în cazul autostrăzilor, pentru a simplifica procedurile de expropriere a terenurilor, lucru pe care sindicatele îl cer de mai mulţi ani.

Liderul sindical Marin Condescu a avut o întâlnire în cursul zilei de marţi, la Bucureşti, cu ministrul economiei, Adriean Videanu, ocazie cu care ministrul a promis că va veni la Târgu Jiu la începutul lunii aprilie. Acesta ar urma să viziteze atunci atât complexurile energetice Turceni şi Rovinari, precum şi Societatea Naţională a Lignitului, care va disponibiliza de la 1 mai 600 de angajaţi, alţi 8000 urmând să fie trimişi în concediu obligatoriu de două săptămâni în perioada Paştelui. Situaţia din minerit nu este deloc una uşoară, mai ales dacă ne uităm la firmele care sunt prestatoare de servicii şi cărora părea să le meargă bine până mai anul trecut. Artego şi-a trimis şi ea oamenii acasă, vreo 1600 de angajaţi, la Energoconstrucţia salariile nu se plătesc de luni de zile, iar reducerile de personal sunt anunţate aproape săptămânal de către firmele care până acum şi-au bazat activitatea pe minerit. Cât despre "iresponsabilitatea" partenerilor de guvernare despre care vorbeau sindicatele acum vreo două săptămâni, acum nu se mai aude nimic, la fel ca şi despre cele două scrisori deschise trimise la şefii PSD şi PDL Gorj, care, în "iresponsabilitatea" lor, nu s-au sinchisit să dea vreu răspuns nici măcar prin SMS...

Vizualizări: 104

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: