Adio monede suvenir cu Brâncuşi la Târgu Jiu

Turiştii care vin să viziteze operele sculptorului Constantin Brâncuşi din Parcul Central al municipiului Târgu Jiu nu mai pot cumpăra monede suvenir. Autorităţile locale spun că moştenitorul care deţine drepturile de imagine nu este de acord cu realizarea de suveniruri în care să fie folosită imaginea sculptorului sau a operelor sale.

Automatul cu monede suvenir a fost montat în urmă cu un an în Parcul Central din Târgu Jiu de firma Getica OHH SRL din Bucureşti, cu care municipalitatea, prin Centrul „Brâncuşi”, a încheiat un parteneriat. Turiştii au putut cumpăra monede aurite, pe o parte fiind gravat chipul sculptorului Constantin Brâncuşi, iar pe cealaltă parte operele sale. Acum, aceste monede suvenir nu mai pot fi reproduse şi cu atât mai puţin comercializate. „Nici monede, nici magneţi de frigider, nici căni, nici machete, nici cărţi nu mai pot fi reproduse decât cu acordul moştenitorului, iar moştenitorul, în acest moment, nu mai dă niciun fel de acord niciunde în lume. Cine are, probabil are fără a avea acordul moştenitorului”, a declarat Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Târgu Jiu.

Autorităţile locale din Târgu Jiu spun că l-au invitat pe canadianul Theodor Nicole, moştenitorul lui Constantin Brâncuşi şi deţinător al drepturilor de imagine asupra operelor din Târgu Jiu, să ia parte la Congresul „Calea Eroilor - 80 de ani” ce va avea loc în data de 27 octombrie în municipiu. Viceprimarul Adrian Tudor speră să ajungă la un consens cu acesta privind folosinţa imaginii operelor brâncuşiene pentru realizarea de suveniruri. „Dacă nu reuşim acest lucru, rămân câteva variante. Prima ar fi să aşteptăm opt ani să se împlinească cei 70 de ani de la moartea lui Constantin Brâncuşi, iar după aceea nimeni nu mai are drept decât proprietarii. Şi noi suntem proprietari asupra operelor de la Târgu Jiu. Sau să luăm în calcul foarte serios să ne întâlnim în instanţă. Lucru pe care nu mi-l doresc, pentru că sper încă într-o mediere cu domnia sa, cu Visarta. Sunt proiecte care au fost efectiv blocate pentru că nu s-a dat acest acord. Poate ar trebui să fim un pic mai fermi ca proprietari ai acestor opere atunci când vorbim de suveniruri şi nu numai”, a conchis viceprimarul Adrian Tudor.

Vizualizări: 765

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: