Muzeele din Oltenia au expus la Târgu Jiu

O expoziţie inedită dedicată Centenarului Marii Uniri a fost vernisată marţi, 25 septembrie, la Muzeul Judeţean Gorj. Este vorba de fotografii, documente-originale şi copii, ustensile, piese de harnaşament, costume militare, medalii şi cruci comemorative, cărţi poştale, lada de campanie a Ecaterinei Teodoroiu, precum şi alte piese valoroase din perioada 1916-1918.

Exponatele au fost puse la dispoziţie de muzeele din Târgu Jiu, Craiova, Vâlcea şi Severin, dar şi de echipa Detecţii Gorj. „Expoziţia se susţine din obiecte bidimensionale şi tridimensionale aflate în patrimoniul muzeelor din Oltenia sau în cel al Asociaţiei Detecţii Gorj, ori al Serviciului Judeţean Gorj al Arhivelor Naţionale. Un rol aparte am acordat celor două personalităţi emblematice ale istoriei noastre locale. Este vorba de Ecaterina Teodoroiu, care şi-a pierdut viaţa în august 1917, la Mărăşeşti, şi lui Vasile Craiu, primul as al aviaţiei române pe care a avut cinstea să-l redescopere domnul viceprimar Adrian Tudor”, a declarat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj.

La vernisaj au participat reprezentanţi ai autorităţii publice locale şi judeţene. Primii vizitatori ai expoziţiei au fost elevii Liceului de Arte „Constantin Brăiloiu” şi ai Colegiului Naţional „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu Jiu.

Expoziţia rămâne deschisă până în data de 19 octombrie, intrarea fiind liberă pentru vizitatori. Şi pentru că expoziţia „Centenarul Marii Uniri în Oltenia” este una itinerantă, exponatele vor fi etalate timp de o lună şi la muzeele partenere din Vâlcea, Severin şi Craiova.

Vizualizări: 369

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: