Afacere imobiliară pe spinarea SC IFCAI

O instanţă de judecată este chemată să se pronunţe cu privire la anularea parţială a unui titlu de proprietate emis pentru zona CAM-Debarcader pentru o singură persoană. Acţionarul majoritar de la SC IFCAI SA, Constantin Popescu, a depus plângere la Judecătoria Târgu Jiu prin care cere să-i fie recunoscut firmei sale dreptul de proprietate pentru o porţiune de 3230 mp. Preţul terenului în zonă a crescut enorm în ultimii ani şi, de aici, şi interesul pentru orice palmă de pământ.

Constantin Popescu susţine că are titlu de proprietate pe suprafaţa respectivă din 1993 şi prezintă şi documente în acest sens. De ani de zile are însă probleme din cauza unor manevre care i-au îmbogăţit pe unii şi l-au defavorizat pe el. Suprafaţa a fost prinsă însă şi în titlul de proprietate emis în 1999 de comisia locală pentru Elena Voiciloiu şi Anca Mihaela Kohler, moştenitoare ale lui Vasile Voiciloiu. Acestea deţin circa 4 hectare de teren amplasate în CAM, Debarcader şi zona Bicaz, mare parte din suprafaţa respectivă fiind vândută cu zeci de euro metrul patrat. Printre cumpărători se regăsesc inclusiv funcţionari publici, în zonă ridicându-se un nou cartier, după ce Primăria a concesionat şi ea acolo zeci de loturi de teren în urmă cu doi ani. Este greu de estimat suma tranzacţiilor imobiliare de acolo, dar cifrele, la un calcul simplu, sunt oricum ameţitoare. Dacă mai ţinem cont şi de valoarea vilelor răsărite în zonă devine lesne de înţeles că zecile de mii de metri patraţi de teren au fost transformate în sume cu multe zerouri în coadă.

Necazurile au început cu peste un deceniu în urmă

Acţionarul majoritar de la SC IFCAI SA spune că o fostă angajată a sa, transferată după 1995 la Primăria Târgu Jiu, a greşit intenţionat documentaţia în baza căreia cei 3230 de mp din strada Bicaz au fost restituiţi moştenitoarelor lui Vasile Voiciloiu. Acest lucru se regăseşte şi într-un rechizitoriu al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, document în care mai mulţi funcţionari publici au fost scoşi de sub urmărire penală pentru că faptele se prescripseseră. În rechizitoriu se vorbeşte însă despre nişte falsuri care le-au ajutat pe cele două moştenitoare să devină proprietare peste patru hectare de teren care odată erau păşune, iar acum valorează enorm. „Comisia de aplicare a legii 18 din 1991 nici măcar nu a solicitat la Arhivele Naţionale copii după registrul agricol din perioada anilor 1959 – 1963, din care se putea observa că terenul deţinut de Voiciloiu Vasile era situat în strada 1 Mai şi T. Vladimirescu, iar din suprafaţa de 4 ha a fost scoasă suprafaţa de 1,66 ha din strada 1 Mai şi 1,76 ha din strada T.Vladimirescu în baza unei hotărâri judecătoreşti de confiscare a averii condamnatului Vasile Voiciloiu, terenurile fiind preluate de Sfatul Popular Tg Jiu. În conţinutul provesului verbal din 24 iunie 1999 se atestă fapte şi împrejurări necorespunzătoare adevărului, adică cererea ar fi făcută de defunctul Voiciloiu Vasile şi moştenitorii Voiciloiu Elena şi Kohler Anca Mihaela, însă cererea cu nr. 6458 din 15 feb 1999 este o revenire a cererii anterioare făcută în numele lui Voiciloiu Elena şi semnate de Albăstroiu Ion, iar punerea în posesie efectivă nu a avut loc, parcelarea şi vecinătăţile fiind făcute de pe o hartă, procesul verbal fiind semnat de Albăstroiu Ion, deşi nu avea calitatea de proprietar şi nici procură în acest sens. De precizat că membrii comisiei locale nu au efectuat verificări şi măsurători în teren, pentru a stabili suprafeţele şi vecinătăţile acestora. Semnatarii procesului verbal la care am făcut referire (…), care deşi erau membri ai comisiei locale şi trebuiau să cunoască atribuţiunile prevăzute de lege, le-au îndeplinit în mod defectuos, în sensul că nu au verificat veridicitatea documentelor anexate şi, în felul acesta, au cauzat o vătămare a intereselor legale ale SC IFCAI SA, societate care, la data respectivă, deţinea un certificat de atestare a proprietăţii înregistrat la oficiul de cadastru”, se precizează în rechizitoriul întocmit în 11 martie 2005 de Gheorghe Focşan, actual prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.

Cineva a câştigat, cineva a pierdut

Aşadar, teoretic, acţionarul majoritar de la SC IFCAI SA îşi poate construi pledoaria în instanţă doar folosindu-se de documentul Parchetului. Datele din documentul respectiv incriminează funcţionari din Primărie care sunt şi acum în posturi, unele chiar înalte, însă acest lucru contează mai puţin, atâta timp cât Parchetul s-a pronunţat odată. Problemele legate de terenul cu pricina nu s-au finalizat însă nici în anul de graţie 2009. Constantin Popescu susţine că, în 1999, cele două femei i-au vândut cele 4 hectare de teren lui Marcel Iacob, fost consilier local PSD, dar acestea au continuat să se judece cu SC IFCAI SA, deşi, în opinia acestuia, nu mai aveau nici un drept. Popescu s-a adresat acum instanţei de judecată, sperând că vor fi reparate greşelile din trecut. Acesta spune că nu va accepta niciodată situaţia creată, mai ales că dreptul de proprietate pe cele 3230 de mp le-a fost reconstituit fără ca Vasile Voiciloiu să fi fost proprietar vreodată pe suprafaţa respectivă. „Sunt documente care îmi confirmă la orice oră că dreptatea este de partea mea şi a societăţii la care sunt acţionar majoritar. Nu voi renunţa la acest proces sub nicio formă, deşi ştiu că interesele pentru acest teren sunt majore. Nu mă interesează să fie pedepsit eventual vreun funcţionar care a greşit chiar şi intenţionat în trecut, ci vreau doar să mi se facă dreptate. S-au folosit documente false pentru retrocedarea acelor terenuri, iar asta mă afectează pe mine de atâta timp. Cele două doamne au da firma în judecată în 2002 ca să recupereze de la noi cele 4 hectare pe care i le vânduseră deja odată lui Iacob şi pe care le primiseră cadou cu ajutorul actelor false. Nu mai vorbesc de amplasamente, că e mult de discutat. Eu ştiu doar că de atâţia ani am avut de pierdut, inclusiv prin instanţe, dar acum mă ocup să clarific lucrurile pentru că nu se mai poate. Ajungi să mori cu dreptatea în mână”, se plânge Popescu.

Vizualizări: 211

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: