Află care sunt modificările aduse Legii Educaţiei

Noul an a adus schimbări în domeniul învăţământului. Conform unei ordonanţe de urgenţă au fost făcute câteva modificări majore la Legea Educaţiei Naţionale. În anul şcolar 2013-2014 au fost introduse trei noi evaluări pentru elevii de gimnaziu, media la evaluarea naţională va avea o pondere de 75% în calculul mediei de admitere la liceu, faţă de 50% până acum, iar învăţământul obligatoriu a crescut de la 10 la 11 ani. Acestea sunt doar câteva din măsurile luate în domeniul învăţământului.

Anul 2014 a venit cu noi schimbări în educaţie, ce vor afecta atât elevii din şcoala generală, cât şi pe cei din liceu. Guvernul a adoptat, la finalul lunii decembrie, OUG pentru modificarea Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 şi pentru luarea unor măsuri în domeniul învăţământului. Se introduc trei evaluări noi: la finalul clasei a II-a (scris-citit şi matematică), clasei a IV-a (evaluare prin eşantionare la limba română/ limba maternă şi matematică) şi clasei a VI-a (o probă de limba română şi limba modernă, o a doua proba - matematică şi ştiinţe). Până acum, aceste evaluări s-au făcut doar în sistem pilot, numai în anumite şcoli.

Absolvenţii de învăţământ profesional pot continua liceul la forma de învăţământ de zi şi nu doar la frecvenţă redusă, ca până acum. Mai nou, la clasa a XI-a se introduce simularea examenului de Bacalaureat, iar notele din liceu nu se mai iau în calcul la admiterea la facultate.

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj vede cu ochi buni noile modificări legislative. “E bine că reglementează şi banii care merg după elev, până acum legislaţia era cam ambiguă. Dacă pleca un elev de la o şcoală la alta, nu plecau şi banii după el sau plecau mai greu. Lucruri interesante şi utile. Se impuneau aceste modificări şi sper ca în timp să fie reglate toate”, a declarat Ion Işfan, inspectorul general al ISJ Gorj.

Ce spun sindicaliştii din învăţământ

Sindicaliştii din învăţământ aprobă noile modificări în domeniul educaţiei însă şi-ar fi dorit o reformă totală. “Nouă ne-au promis că o să schimbe legea cu totul, nu doar pe aici, pe colo. Legea aşa cum este, în mare parte nu e funcţională. Într-adevăr, faptul că admiterea se va baza puţin pe notele din liceu, respectiv din gimnaziu, este singurul lucru care poate să aducă învăţământul pe treptele la care a fost. E foarte bine că nu mai suntem titulari la unitatea şcolară, suntem titulari în sistem”, a spus Florinela Ponta, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ (SLI) Târgu Jiu.  

Vizualizări: 180

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: