Ajutor de stat pentru CE Oltenia

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a transmis, la Târgu Jiu, că este luat în calcul inclusiv un ajutor de stat anunţat la Comisia Europeană pentru sprijinirea CE Oltenia, în cazul în care societatea nu va reuși să ia creditul pentru achiziționarea de certificate de CO2. Procedurile pentru creditul de circa 100 de milioane de euro sunt însă pe final, iar pentru alte demersuri nu ar mai fi timp, termenul limită fiind 30 aprilie.

Iată ce a declarat Călin Popescu Tăriceanu la Târgu Jiu: „Ne-am sfătuit cu colegii mei, Andrei Gerea şi Toma Petcu, şi, împreună cu ministrul Anton, am avut câteva discuţii legate de situaţia Complexului Energetic Oltenia şi avem soluţii pragmatice care să rezolve această situaţie. Faptul că, probabil datorită gradului înalt de îndatorare al Complexului Energetic Oltenia, nu se găsesc uşor finanţatori, bănci care să-i finanţeze, să-şi poată cumpăra certificatele verzi, ne duce cu gândul la o altă soluţie, care s-a mai practicat în România, şi anume să recurgem la o schemă de ajutor de stat care să fie notificată la Comisia Europeană, s-a mai practicat această soluţie în cazul Complexului Energetic Hunedoara şi această schemă de ajutor de stat ar urma să subvenţioneze diferenţa între preţul şi costul certificatelor în aşa fel încât compania să-şi poată continua funcţionarea. Problema este una de resort de management”.

Chiar şi managerul CEO, Sorin Boza, a transmis că există riscul insolvenţei în cazul în care compania nu va face rost de toţi banii de care are nevoie pentru a cumpăra toate certificatele de dioxid de carbon aferente producţiei de anul trecut. (M.M.)

Vizualizări: 4,234

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: