Ajutorul de minimis s-a stopat după campania electorală

Ajutorul de minimis a ajuns la doar jumătate dintre gorjenii care au depus cereri în acest sens la Direcţia Agricolă. Întrucât la sfârşitul anului trecut nu s-au primit sumele de bani cerute pentru a onora toate solicitările, conducerea Direcţiei Agricole a fost nevoită să facă plăţile în ordinea înregistrării cererilor. Astfel, că aproximativ 4000 de fermieri aşteaptă şi acum să primească sprijinul promis în vederea compensării efectelor de secetă manifestate în anul agricol 2011-2012. Directorul Dan Tănăsescu dă asigurări că toţi solicitanţii vor primi ajutorul de minimis, însă nu se ştie cu certitudine data la care vor veni banii.

Aproximativ 4000 de fermieri nu au primit încă sprijinul financiar promis în vederea compensării efectelor de secetă manifestate în anul agricol 2011-2012. Primele plăţi au fost făcute de către Direcţia Agricolă Gorj în luna noiembrie când s-au primit bani doar pentru circa jumătate dintre solicitanţi. Pentru ajutorul de minimis s-au înregistrat un număr de 7720 de cereri, dintre care peste 600 au fost solicitări din partea unor fermieri care domiciliază în judeţele vecine, dar care deţin suprafeţe de teren în Gorj.

Cuantumul sprijinului financiar este de 100 de lei/hectar şi se acordă pentru suprafeţe de culturi în teren arabil de minimum un hectar şi maximum 10 hectare. „La nivelul judeţului Gorj, am înregistrat 7720 de cereri pentru ajutorul de minimis, suma totală de plată ridicându-se la 1.750.703 lei. Până în momentul de faţă, am primit doar 938.518 lei, mai exact 53,61 % . Banii au fost acordaţi în acelaşi procent tuturor judeţelor din ţară. Noi am efectuat plăţile în luna noiembrie, în ordinea depunerii cererilor”, a declarat Dan Tănăsescu, directorul Direcţiei Agricole Gorj.

Tănăsescu dă asigurări că toţi oamenii vor intra în posesia banilor cuveniţi. „În mod cert, toţi oamenii îşi vor primi banii. În data de 8 ianuarie, ni s-a solicitat de către Ministerul Agriculturii suma restantă. Am comunicat că ne mai trebuie 812.185 lei pentru a le alimenta conturile celor 3818 fermieri, pentru care nu s-au făcut plăţile. În momentul în care vom intra în posesia banilor vom începe efectuarea plăţilor. Nu ştim însă care este data exactă”, a mai precizat Dan Tănăsescu.

SUPRAFAŢĂ

La nivelul judeţului, suprafaţa pentru care se va acorda ajutorul de minimis este de 17.507,03 hectare, culturile predominante fiind: porumb boabe 9.652,33 hectare; grâu 4.070,37 hectare; ovăz 1.363,85 hectare; plante de nutreţ 1.702,91 hectare şi orz 267,85 hectare. Primirea ajutorului de minimis îi obligă pe fermieri să nu renunţe la calitatea de producător agricol pe o perioadă de trei ani.

Vizualizări: 157

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: