Alegerile nu vor fi comasate. Ce spun politicienii gorjeni

Curtea Constituțională a decis că Legea privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare este neconstituțională. Alegerile nu vor fi comasate, iar asta înseamnă că alegerile locale vor avea loc la termen. La vară vor fi aleși primarii, iar la toamnă parlamentarii. Pe acest subiect au apărut și primele reacții. La Radio Infinit deputatul Cosmin Popescu a declarat că decizia Curții  Constituționale va fi respectată.

”Este o decizie a Înaltei instanţe, iar decizia nu se discută, ci se aplică. Acum să vedem motivaţia Curţii Constituţionale, dar din câte am înţeles o să avem alegeri locale la termenul stabilit undeva în iunie. Certitudinea este că o să avem alegeri locale în vară, în prima duminică din iunie. E posibil să vedem poate o decizie a guvernului sau o demisie dacă USL-ul tot insistă să avem şi alegeri anticipate”, spune deputatul Cosmin Popescu. De asemenea, acesta a menţionat că alegerile anticipate nu ar fi necesare în România. ”La momentul acesta, procedural vorbind, o demisie a celor din opoziție nu duce la alegeri anticipate, dar este posibil ca cei din coaliția de guvernământ să aibă o asemenea intenţie. În ceea ce priveşte alegerile anticipate, cred că nu ar fi necesare la acest moment. Europa traversează o perioadă de criză, iar o criză politică în România nu ar fi necesară”, mai menționează Cosmin Popescu.

Decizia, luată la presiunea străzii

Senatorului Toni Mihai Greblă i se pare o decizie corectă luată de Curtea Constituţională. ”Există în legislația internațională preluată în legislația românească interdicţia de a comasa, de a încurca diverse tipuri de alegeri tocmai pentru a deruta alegătorul şi pe de altă parte există interdicția ca în ultimul an,  un an anterior alegerilor să modifici legislaţia pentru că se presupune că dacă modifici cu foarte scurt timp înainte regulile jocului se presupune că le modifici pentru a profita de acestea puterea”, a  afirmat pentru Radio Infinit senatorul social-democrat Toni Greblă.

Pe de altă parte, liberalul Dian Popescu susține că hotărârea a fost luată numai la presiunea străzii. ”În acest moment îmi pun foarte mare problemă referitor la instituțiile statului, la justiție. Dacă cel mai înalt for al  Justiției din România, Curtea Constituțională, dă soluții sau amână soluții în funcție de vocea străzii cred că această amânare a dus la această decizie. Decizia a fost datorată presiunii străzii și ne aflăm în fața unui organism politic care a reacționat ca atare. Cred că într-o democrație justiția nu trebuie să răspundă nici politic, nici la presiunea străzii, și trebuie să aplice legea”, este de părere Dian Popescu.

Senatorul Ion Rușeț a comentat că în această situație tot ce a rămas de făcut este pregătirea pentru alegeri. ”Nu poți comenta o asemenea decizie. Judecătorii Curții  au hotărât că prevederile legii sunt neconstituționale. În actualele condiții trebuie să ne pregătim pentru alegeri locale la termen în iunie și pentru alegeri parlamentare în noiembrie. Noi la nivelul organizației locale am terminat chiar evaluările și suntem pregătiți pentru alegeri în iunie. La finalul lunii martie vom avea listele complete de candidați atât pentru consiliile locale, primari, consilieri județeni și președinte al Consiliului Județean”, menționează senatorul Ion Rușeț.

Vizualizări: 155

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: