Alertă la Bărbăteşti! Gilortul a luat mormintele din Cimitirul Socu

Cruci acoperite de pământ, morminte dispărute fără urmă şi o prăpastie de zeci de metri care înaintează de la o zi la alta! Aceasta este imaginea pe o oferă enoriaşilor cimitirul din satul Socu. Oamenii sunt disperaţi pentru că nu mai au unde să-şi plângă morţii. Ba mai mult, se tem că apele Gilortul le vor surpa gospodăriile după ce vor „înghiţi” întreg cimitirul. Autorităţile locale au tras un semnal de alarmă încă de anul trecut, când în urma inundaţiilor apele Gilortului ajunseseră la circa 50 de metri de morminte. Cu toate acestea, fondurile promise pentru ridicarea dig de protecţie întârzie să apără, iar mormintele de peste 30 de ani dispar rând pe rând.   

Gorjenii din Socu, comuna Bărbăteşti, privesc neputincioşi cum cimitirul din sat se surpă. După zilele cu precipitaţii abundente mormintele dispar fără urmă, situaţia este cu atât mai gravă cu cât surparea se îndreaptă spre gospodăriile oamenilor.

Cu coşciugele la Prefectură

„Avem părinţi şi bunici îngropaţi aici, dar mormintele sunt înghiţite de ape. Nu mai putem să le aprindem o lumânare, iar în scurt timp Gilortul va înghiţi şi biserica. După ce va dispare tot cimitirul ne va surpa casele şi vom fi îngropaţi de vii. Nu ştim ce să mai facem, poate dacă vom merge cu coşciugele în faţa Prefecturii va veni cineva de la judeţ aici să vadă care e situaţia. În urmă cu mai mulţi ani s-a scos piatră din albia Gilortului, s-au luat bani pentru ea, iar acum suntem lăsaţi de izbelişte”, a declarat un localnic. Autorităţile locale au tras un semnal de alarmă încă de anul trecut, când în urma inundaţiilor apele Gilortului ajunseseră la circa 50 de metri de morminte, însă nu s-a luat nici o măsură, iar surparea înaintează de la o zi la alta. „De fiecare dată când plouă sunt probleme. Am încercat să improvizăm nişte ziduri neconvenţionale, dar nu ne ajută cu nimic. Când creşte debitul Gilortului surparea înaintează. După ce va fi surpat tot cimitirul se va ajunge la case. Este o situaţie alarmantă, dar nu putem face nimic. După inundaţiile de anul trecut am făcut un proces-verbal, în care am aproximat o anumită sumă de bani pentru amenajarea unui dig de protecţie. Acum ne-am pomenit că cei de la Instituţia Prefectului ne cer factură pentru lucrări. Păi de unde să le ducem factură, când nouă nu ni s-au alocat bani de lucrări. În fiecare zi Gilortul erodează puţin câte puţin. Am prezentat problema instituţiilor abilitate, dar răspunsul e zero”, a precizat Adrian Mangu, primarul de la Bărbăteşti. Şi viceprimarul consideră că trebuie luate măsuri cât mai repede pentru rezolvarea acestei probleme. „În fiecare mandat, primarii au făcut proces-verbal şi au cerut bani pentru ridicarea unui zid de protecţie. Nu s-au alocat fonduri, iar acum s-a surpat cimitirul. Într-adevăr, situaţia este una gravă, iar oamenii se tem că le vor fi afectate gospodăriile”, a declarat Marius Mărculescu, viceprimarul comunei Bărbăteşti. Reprezentanţii Instituţiei Prefectului spun că au solicitat fonduri pentru ridicarea zidului de protecţie. „După inundaţiile din lunile iulie-august, anul trecut, Primăria Bărbăteşti a trimis un proces-verbal prin care s-au solicitat fonduri pentru consolidare şi îndiguire a râului Gilort. Ulterior, mai exact în această lună, am primit o solicitare de la minister prin care ni se cere să transmitem sumele de care au nevoie primăriile. Cei de la Bărbăteşti au comunicat că au nevoie de 300.000 de lei. Vin banii din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene, la nivelul regiunii Oltenia a fost alocată suma de 4 milioane de euro, sumă care va fi împărţită între 5 judeţe”, a declarat Vasile Văcaru, şef Serviciu în cadrul Instituţiei Prefectului.

ŞEDINŢĂ

Socu este singurul sat din Bărbăteşti care nu are drumuri asfaltate. „Pe lângă problema cu cimitirul, la Socu avem o problemă şi cu drumul. Lucrările de asfaltare stagnează din cauza problemelor financiare ale firmei constructoare. Din cauza problemelor care sunt la ora actuală în acest sat, am decis să ţinem acolo şedinţa de Consiliul Local din această lună. Şedinţa va avea loc vineri şi vom încerca să găsim soluţii”, a declarat Adrian Mangu.

Vizualizări: 244

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: