Alianţa PSD-PC acuzată oficial de "tentativă de fraudă electorală"

PNL şi PDL Gorj acuză Alianţa PSD+PC de "tentativă de fraudă electorală", acuzaţiile fiind formulate în două contestaţii depuse la Biroul Electoral Judeţean. Liberalii şi democrat-liberalii au contestat fiecare în parte modul în care PSD şi PC au încercat să îşi trimită proprii reprezentanţi în secţiile de votare pe locurile care aparţin Partidului Ecologist, cazul fiind prezentat ieri în premieră de Pandurul.

Liberalii şi democrat-liberalii au sesizat Biroul Electoral Judeţean cu privire la ceea ce aceştia consideră a fi tentativă de fraudă electorală.  Totul a început după ce BEJ Gorj a primit de la Novaci, din partea Partidului Ecologist, un tabel cu membrii săi desemnaţi în secţiile de votare, tabelul având însă titlul  „Tabel nominal cu reprezentanţii Alianţei Electorale PSD+PC în birourile electorale ale secţiilor de votare pentru alegerile prezidenţiale din data de 22 noiembrie 2009”. În plus, la semnătură, era trecut „Preşedinte organizaţia PSD”, dar au fost tăiate literele „PSD” şi scris cu pixul „ecologistă”.

PSD, tăiat de pe listă

Aşadar, o hârtie cu antetul ecologiştilor şi cu un cap de tabel "roşu" a stricat liniştea care domnea până acum la nivel de judeţ, campania fiind una destul de anostă în prima ei parte. "Tentativa de fraudă fiind evidentă, PD-L Gorj a depus astăzi o contestaţie la Biroul Electoral Judeţean Gorj. Partidul Democrat –Liberal a semnalat BEJ şi alte aspecte care apar în adresa Partidului Ecologist, întocmită de fapt de cei de la Alianţa PSD+PC. Astfel, la semnătură, era trecut „Preşedinte organizaţia PSD”, dar au fost tăiate literele „PSD” şi scris cu pixul „ecologistă”. Tabelul mai conţine şi două Note care susţin de asemenea acuzaţiile de tentativă de fraudă. În Nota 1 se indică celor care urmau a completa acest tabel nominal ca, la desemnarea reprezentanţilor în secţiile de votare, să fie consultaţi şi preşedinţii locali ai Partidului Conservator. În Nota 2 se solicită ca situaţia să fie transmisă la camera 42 (Palatul Administrativ) sau la fax nr. 0253.215450 până cel mai târziu în data 1 noiembrie 2009. La camera 42 din Palatul Administrativ se află biroul vicepreşedintelui Consiliului Judeţean şi consilier PSD, dl. Cornel Popescu. Este evident că Partidul Social Democrat substituie locurile care, potrivit legii revin Partidului Ecologist în secţiile de votare, cu proprii săi reprezentanţi", se menţionează în comunicatul de presă dat publicităţii ieri de PDL Gorj, după depunerea contestaţiei la BEJ.

BEJ va lua o decizie astăzi

Filiala judeţeană a PNL a depus şi ea o contestaţie pe o temă similară, fără a face public însă gestul respectiv. Reprezentantul liberalilor în Biroul Electoral Judeţean a fost mult mai reţinut şi circumspect în declaraţii, apropierea dintre partidul său şi PSD fiind destul de bine cunoscută la nivel de judeţ. "Am depus şi noi o contestaţie, desigur, dar nu văd mari consecinţe ale acesteia. Deocamdată este o hârtie pe care am primit-o noi la BEJ şi tocmai pentru că am primit-o şi ni s-a părut că nu e în regulă prin cum e formulată am depus această contestaţie. Vedeţi, ea are antetul ecologiştilor şi ceva de la PSD sau PC în conţinut, legal nu ştiu unde poate fi încadrată treaba asta. Că putem observa noi anumite aspecte e ceva, dar deocamdată nu sunt formate nici birourile electorale în secţiile de votare, deci consecinţe nu sunt. Ni se poate spune că, eventual, e o greşeală", afirmă Captilin.

Greşeală sau nu, democrat-liberalii au făcut "încadrarea juridică" a faptelor respective, asta dacă liberalii nu găsesc bucăţica de lege care a fost încălcată prin redactarea şi trimiterea faxului respectiv la BEJ. "Cele arătate mai sus contravin art. 7¹³ alineatul 1 din Legea 370/2004 republicată, reprezentând o încercare evidentă de fraudare a prevederilor legale referitoare la desfăşurarea alegerilor pentru alegerea preşedintelui în mod corect şi democratic. Solicităm organelor abilitate ale statului să se sesizeze cu privire la această încercare grosolană de fraudare a alegerilor şi să ia măsurile care se impun, mai ales că este de presupus că situaţia este similară în toate localităţile judeţului", după cum se arată în comunicatul PDL Gorj.

PNL a contestat şi afişajul lui Băsescu

Într-o altă contestaţie depusă la BEJ Gorj, PNL a sesizat Biroul Electoral cu privire la prezenţa afişelor pentru referendum în spaţiile destinate campaniei electorale prezidenţiale. Cele trei contestaţii vor fi luate în discuţie de Biroul Electoral Judeţean în cursul după-amiezii de azi. "Joi la ora 14.00 ne întrunim şi luăm o decizie. PNL şi PDL ne-au sesizat cu privire la conţinutul unui fax primit de la Partidul Ecologist, iar, separat, PNL contestă şi prezenţa afişelor pentru referendum în spaţiile destinate afişajului pentru alegerile prezidenţiale", a menţionat vicepreşedintele BEJ Gorj, judecătorul Mihai Pistol.

Vizualizări: 119

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: