Manţog şi Greblă, controverse privind noua companie energetică

Ionel Manţog, şeful de campanie al PDL Gorj, şi Toni Greblă, senator PSD, au dezbătut aseară la Gorj TV problemele legate de înfiinţarea noii companii energetice care va include toate exploatările pe lignit din Oltenia, precum şi termocentralele. În dezbaterea electorală a fost invitat şi un reprezentant al PNL, Dragoş Păsărin, dar acesta nu părea prea familiarizat cu subiectul.

Senatorul Toni Greblă a părut pe toată perioada dezbaterii a se afla între ciocan şi nicovală. Pe de o parte, Greblă este lider în Partidul Social Democrat, partid care s-a declarat împotriva înfiinţării companiei Electra atât prin vocea unui lider central, Iulian Iancu, dar şi prin cea a preşedintelui Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu. Pe de altă parte, Greblă este un apropiat al liderului sindical Marin Condescu, pe care l-a susţinut de-a lungul timpului în foarte multe proiecte, inclusiv privind înfiinţarea unei companii termo-hidro.

Pentru că nu se putea lepăda nici de partid, nici de Condescu, senatorul social-democrat a spus până la urmă că înfiinţarea unei companii de tipul Electra era bine-venită acum cinci luni, când nu era campanie electorală şi nici nu ne pregăteam de intrarea în iarnă.

Manţog spune că reorganizarea este asumată de PDL

Partidul Democrat Liberal susţine fără rezerve reorganizarea sistemului energetic din România. Ionel Manţog spune că PDL a avut în programul electoral această reorganizare, iar ceea ce se întâmplă în prezent nu este decât o onorarea a promisiunilor electorale din 2004.

Manţog a subliniat faptul că Greblă, deşi a avut de-a lungul timpului o poziţie favorabilă mineritului, este totuşi o voce singulară în PSD. Ca şi politică, social-democraţii sunt cei care trebuie să îşi asume spargerea CNLO din 2003 şi multe alte probleme din sistem.

Întâi fuziunea, apoi ordonanţa

Guvernul nu a putut adopta o hotărâre sau o ordonanţă de guvern pentru reorganizarea sistemului energetic, din cauză că este demis. Pentru a nu se pierde timpul, Ministerul Economiei a mandatat societăţile din subordine să înceapă procesul de fuziune în baza Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, a spus Ionel Manţog. Acesta spune că important pentru mineri şi energeticieni este că procesul de fuziune a început, iar ordonanţa de guvern poate fi dată şi mai târziu: „Lucrurile se vor stabiliza şi în politică, iar atunci când vom avea un guvern învestit de parlament, va fi dată şi ordonanţa. Evident, dacă vom avea un guvern în jurul Partidului Democrat Liberal, pentru că altfel, pe mâna celor de la PSD şi PNL, nu ne aşteaptă decât privatizarea pe nimic a sistemului energetic. Dar, eu am convingerea că Traian Băsescu va câştiga alegerile prezidenţiale şi atunci va fi din nou stabilitate politică. Atunci va putea fi dată şi ordonanţa şi nu va fi târziu, deoarece procesul de fuziune oricum durează câteva luni”.

Citeste şi:

ELECTRA - lignit şi energie, în aceeaşi companie

Vizualizări: 131

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: