Amânare în procesul lui Greblă cu DNA

La o zi după ce a venit la Târgu Jiu ca să voteze pentru referendumul organizat de Guvern, Toni Greblă a trebuit să se prezinte la instanţa supremă, unde are loc procesul său cu Direcţia Naţională Anticorupţie. Separat, într-un alt proces, la instanţă s-a prezentat şi Liviu Dragnea, şeful PSD fiind judecat în dosarul angajărilor fictive, pe fond el fiind găsit vinovat de acuzaţiile ce i-au fost aduse. În schimb, secretarul general al Guvernului a fost achitat în luna mai de acuzaţiile care i-au fost aduse de procurori. Verdictul a fost contestat însă de DNA, iar dosarul va fi judecat toamna aceasta de un complet format din 5 magistraţi.

La primul termen, cel de luni, instanţa a decis o amânare a judecăţii până la începutul lunii noiembrie. Avocaţii lui Greblă, dar şi ai celorlalţi inculpaţi din dosar, procesul vizând şi alte persoane, au solicitat un răgaz pentru a studia motivele de apel formulate de procurorii anticorupţie la decizia de achitare a celor anchetaţi de aceştia. Ca urmare, pe 5 noiembrie vom vedea dacă avocaţii prezintă argumentele cu care să combată apelul formulat de DNA sau dacă va mai fi nevoie de un nou termen pentru aşa ceva. La intrarea în sediul instanţei supreme, Toni Greblă a menţionat, după ce a fost întrebat de jurnalişti, că nu are probleme în privinţa componenţei completului de judecători care va da verdictul în dosarul său, asta după ce Liviu Dragnea s-a luat la harţă cu Înalta Curte, punând sub semnul întrebării legalitatea completului care îl judecă.

„Pe mine nici nu mă interesează cine judecă. Oricine din judecătorii Înaltei Curţi pot să judece, eu cred că etapa în care anumite influenţe se exercitau şi asupra organelor de urmărire penală şi asupra unor judecători a trecut sau a cam trecut, astfel încât nu am probleme cu compunerea instanţei de judecată”, a spus Greblă.

O nouă lege a intrat în vigoare toamna aceasta cu privire la modul de constituire a completelor de judecată, dar în ea se precizează că desemnarea judecătorilor se face la începutul fiecărui an. Ca urmare, Înalta Curte a stabilit ca în ianuarie să aplice modificarea legislativă, lucru care l-a nemulţumit pe Liviu Dragnea, dar nu şi pe Toni Greblă. „Era o practică a Curţii Constituţionale în care asemenea decizii au fost declarate neconstituţionale, astfel încât am impresia că din considerente tehnice, Înalta Curte a decis ca până la 1 ianuarie să amâne aplicarea legii. Evident a fost o decizie neinspirată  a Înaltei  Curţi care în mod sigur va fi sancţionată ca atare de Curtea Constituţională”, a mai spus Greblă.

Toni Greblă a fost achitat în luna mai într-un dosar în care a fost trimis în judecată în 2015 pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, constituire a unui grup infracţional organizat şi fals în declaraţii. Decizii asemănătoare au fost dispuse şi pentru ceilalţi inculpaţi din dosar, inclusiv pentru Ion Bîrcină, zis Dan Goeru, finul lui Greblă, acesta fiind acuzat că i-ar fi finanţat campaniile electorale din 2008 şi 2012 ale fostului senator pentru a fi ajutat, în schimb, la derularea unor contracte comerciale.

Vizualizări: 510

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: