Amelia Racea vrea să devină o a doua Nadia

Gorjeanca care a reuşit duminică să câştige aurul european la cel mai dificil aparat din gimnastică face acest sport de la vârsta de şase ani. De mai bine de zece ani, Amelia Racea a renunţat la familie, prieteni şi un program normal pentru a face câte trei antrenamente pe zi la Clubul Sportiv Şcolar Cetate din Deva. Toate eforturile i-au fost răsplătite acum prin titlul de campioană europeană câştigat la Campionatele Europene de la Birmingham. Amelia a reuşit să mai ia şi o medalie de bronz cu echipa feminină de gimnastică a României din care au făcut parte Ana Porgras, Amelia Racea, Raluca Haidu şi Diana Chelaru.

Iniţial, Amelia Racea reprezenta România în Anglia, în finalele pe aparate ale campionatelor europene, la sol şi sărituri, dar accidentarea unei colege, Ana Porgras, i-a permis să evolueze la aparatul la care era vicecampioană europeană în 2008. Tânăra de doar 15 ani şi jumătate a urcat prima pe aparatul numit şi „puntea suspinelor” după care a aşteptat evoluţia celorlalte şapte participante în concurs, sperând ca măcar să rămână pe podium. Dar până la final a reuşit mai mult, să ia aurul şi să devină campioană deşi nimeni nu o credita cu nici o şansă înaintea concursului deoarece pornea din poziţia de rezervă. Amelia s-a dovedit a fi însă „rezerva de aur” cum a numit-o ieri presa sportivă centrală, ea fiind până la urmă salvarea onorii delegaţiei României la aceste Campionate Europene.

"Altceva în afară de gimnastică nu există pentru mine!”

Victoria gimnastei din Gorj a venit după o serie de probleme în calificări, acolo unde arbitrii au defavorizat-o. "Amelia era un pic dezamăgită de notele mici obţinute în calificări, aşteptările ei sunt mult mai mari, însă la seniorat totul e diferit. Are putere în ea să lupte şi să fie mai bună", spunea după seria de calificări de la Birmingham, antrenorul coordonator al lotului, Nicolae Forminte. Gimnasta, care va împlini 16 ani pe 29 august, a crescut de la o zi la alta a competiţiei, a lăsat deoparte dezamăgirea şi emoţiile şi a regăsit o parte din forma care îi aducea şase medalii anul trecut la Festivalul Olimpic al Tineretului European. "Îmi place ceea ce fac. Altceva în afară de gimnastică nu există pentru mine. Sunt conştientă că fără muncă nu pot realiza nimic, de aceea încerc să trag cât mai tare la antrenamente", a spus tânăra în timpul competiţiei.

Florin Cotuţiu, primul antrenor al gimnastei născute la Târgu Jiu dar crescută la Turceni, care a antrenat-o şi la CS Cetate Deva,  dar şi la junioare a dezvăluit faptul că Amelia gândeşte martur pentru vârsta ei: “E o fată care gândeşte foarte matur. Se mobilizează excelent în concursuri. Când era la noi, la lotul de junioare, tot timpul spunea că vrea să devină a doua Nadia. În afara sălii, are preocupări normale. Îi place să asculte muzică, să iasă cu prietenele, să-şi cumpere câte un parfum atunci când pleacă în străinătate sau să navigheze pe net. Mama ei a încurajat-o tot timpul să facă gimnastică, mai ales că şi dânsa a practicat acest sport”.

Vizualizări: 98

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: