Amendă usturătoare pentru firma care a intoxicat Turceniul

O firmă din Craiova a fost amendată de Garda de Mediu Gorj cu 30.000 lei după ce aproape  două luni a „intoxicat“ populaţia din Turceni, şi mai ales angajaţii de la termocentrala din oraş, cu gaze urât mirositoare. Firma a depozitat pe un teren de la intrarea în oraş câteva tone de nămol provenit de la staţia de epurare a fabricii de amidon de la Calafat. Acum societatea din Bănie are termen pentru a muta nămolul în altă parte, unde să nu afecteze populaţia, în caz contrar comisarii de mediu vor lua măsuri complementare.

Firma First Recycler SRL din Craiova a depozitat în luna aprilie pe un teren din apropierea Termocentralei Turceni câteva tone de nămol provenit de la staţia de epurare ce deserveşte fabrica ce produce şi comercializează amidon din porumb şi produse din amidon de la Calafat. Intenţia societăţii ar fi fost să-l depoziteze pe terenul recent achiziţionat în Turceni iar mai apoi, după efectuarea unor tratamente, să-l vândă ca îngrăşământ în agricultură. Numai că, în special în zilele călduroase, nămolul a emis în atmosferă gaze urât mirositoare, lucru ce a creat neplăceri cetăţenilor oraşului, dar mai ales angajaţilor CE Oltenia care prestează activitate pentru termocentrală. Un angajat al CE Oltenia a sesizat redacţia Pandurul legat de acest aspect. „Au depozitat reziduuri pentru îngrăşământ şi se dezvoltă un miros pestriţ de nu mai pot oamenii să lucreze la depozitul de la Turceni, la tunelul de dezgheţ, la descărcare. Toată lumea din centrală se plânge de mirosul acesta. Şi când treci cu maşina, când urci pasarela spre Târgu Jiu, dacă nu dai drumul la aerul condiţionat, te sufoci în maşină”, a spus Ion Dumitraşcu, angajat al CE Oltenia la Termocentrala Turceni. Pentru că au primit mai multe reclamaţii de la cetăţeni, autorităţile locale au sesizat comisarii de mediu. „Am sesizat şi Garda de Mediu şi Prefectura. Cineva a depus, nu ştiu în ce concurs de împrejurări, pe un teren privat, nămol de la o staţie de epurare. Am înţeles că nici firma aceasta nu se aştepta ca acest nămol să emane acele gaze”, a declarat Dumitru Gâlceavă, primarul oraşului Turceni.

Ultimatum dat de comisarii de mediu

Comisarii Gărzii de Mediu Gorj au dat o amendă usturătoare, dar şi un termne limită la care societatea din Craiova să mute nămolul. „Am dat o sancţiune de 30.000 lei plus sancţiunea complementară de sistare a activităţii. Săptămâna trecută am făcut un nou control prin care am stabili ca până vineri, 22 mai, să-şi ia toate deşeurile de acolo, să cureţe amplasamentul. Este vorba de nişte deşeuri de origine organică, un fel de borhot, care miroase foarte mult. Întreprinzătorul voia să-l trateze la Turceni, asta presupune expunerea la soare, la câteva zile se umbla prin el, după care urmează un proces de deshidratare, de descompunere, după aceea urma să fie utilizat ca îngrăşământ chimic în urma unor studii pedologice. Din câte ştiu, Agenţia de Mediu a emis şi un permis de împrăştiere a acestui deşeu pentru că, se pare, a trecut prin toate ciclurile de tratare”, a declarat Gheorghe Sanda, comisar şef în cadrul Gărzii de Mediu Gorj. Cetăţenii din Turceni spun că firma care a creat disconfort în oraş ar fi încheiat o înţelegere cu un întreprinzător local care deţine câteva hectare de teren în zona Ceplea-Izvoarele, unde ar fi mutat o parte din aceste deşeuri. Reprezentanţii societăţii nu au putut fi contactaţi pentru a-şi expune punctul de vedere legat de acest subiect.

Vizualizări: 190

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: