Amenzi drastice aplicate de Garda Financiară

Aproximativ 50 de agenţi economici au fost verificaţi săptămâna trecută de către comisarii Gărzii Financiare Gorj. Dintre aceştia, 35 au fost sancţionaţi cu amenzi contravenţionale în valoare totală de 45.600 lei şi confiscări de bunuri şi sume de 1.667 lei. Astfel, totalul amenzilor aplicate şi al sumelor de bani confiscate se apropie de 500 milioane lei vechi.

Ion Pupăzan, directorul coordonator al Gărzii Financiare Gorj, spune că în perioada respectivă a fost încasată suma de 64.918 lei: „Sumele pe care le-am încasat efectiv sunt mai mari decât valoarea sancţiunilor aplicate pentru că am pus accent şi pe recuperarea debitelor neachitate anterior. De asemenea, au fost întocmite patru acte de sesizare penală pentru infracţiuni de evaziune fiscală cu un prejudiciu total de 9.397 lei”.

Firme-fantomă la tot pasul

Firmele-fantomă nu sunt o noutate pentru instituţiile de control, fiind o practică destul de întâlnită în rândul agenţilor economici gorjeni. Astfel, în urma verificărilor efectuate la sediul social al unei firme din Turburea, s-a constatat că acolo nu se desfăşura nicio activitate economică, iar administratorul şi asociatul unic al firmei au fost de negăsit. Chiar dacă au fost trimise invitaţii scrise la sediul firmei şi la domiciliul administratorului, timp de o lună nu şi-a făcut apariţia nimeni care să aibă legătură cu firma în cauză. Dovada că acolo s-a desfăşurat totuşi o activitate constă în nişte facturi emise în numele societăţii, în valoare totală de 24.411 lei. S-a procedat la estimarea obligaţiilor fiscale datorate la bugetul de stat, stabilindu-se că doar pentru acestea trebuiau achitate impozite şi taxe de 6.899 lei. Drept urmare, s-a trecut la întocmirea unui act de sesizare penală pentru nefuncţionare la sediul social declarat, refuzul de a prezenta documentele financiare cerute la control şi omiterea declarării veniturilor obţinute.

Scoteau bani frumoşi din fier vechi

Tot în urma controalelor efectuate de Garda Financiară, au fost depistate două persoane fizice neautorizate care se ocupau de colectarea şi valorificarea deşeurilor de fier vechi. Aceştia achiziţionau din diverse surse cantităţi mari de fier vechi şi-l vindeau apoi la centrele de colectare ca şi cum ar fi provenit din propria gospodărie. Aşa că în decurs de un an, cei doi au dus la centrele de colectare 16 tone de deşeuri pentru care au încasat 10.193 lei. Aceştia s-au ales cu acte de sesizare penală pentru că desfăşurau activităţi economice fără autorizaţie, prejudiciind bugetul statului cu 1.631 lei.

Făcea taximetrie la negru

Până să fie depistat de comisarii Gărzii Financiare, un târgujian practica liniştit taximetria fără autorizaţie şi fără să declare veniturile obţinute. Pupăzan declară că pe baza citirii memoriei aparatului de marcat instalat pe maşina de taxi s-a stabilit că timp de patru luni de zile au fost emise bonuri nefiscale în sumă de 5.416 lei: „Am înaintat dosarul la Parchet pentru continuarea verificărilor. De asemenea, am continuat verificările şi la agenţii economici care practică contrabanda cu produse accizabile, descoperind doi comercianţi care vindeau ţigări fără marcaje fiscale. Am confiscat cele 74 pachete ţigări netimbrate şi am interzis comercializarea de produse accizabile pentru câte o lună de zile”. Tot săptămâna trecută, patru agenţi economici au fost depistaţi că nu au sau nu folosesc aparatul de marcat. În aceste cazuri, au fost aplicate sancţiuni de valoare totală de 10.000 lei, iar la două societăţi s-a dispus suspendarea activităţii până la intrarea în legalitate.

Vizualizări: 107

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: