ANAF, un model pentru DNA

ANAF a lucrat în ultimii doi ani la o bază de date cu averile nejustificate din România. Peste opt mii de români au averi fabuloase, care nu pot fi justificate din veniturile declarate la fisc. Primii 300 dau în această perioadă explicaţii. Dintre aceştia, şase sunt din Gorj.

Cu toţii am vrea să ştim cine sunt cei şase, ce averi au, dacă sunt politicieni, cămătari, medici ori manelişti. Cu toate acestea ANAF a dat publicităţii până acum doar cifre interesante, dar seci. Oricât au dorit jurnaliştii din toată ţara, până acum nu a apărut public niciun nume din cele 300 verificate în primă fază ori din cele opt mii care sunt în baza de date. Este un semn de profesionalism al oamenilor care lucrează la ANAF, care anunţă că la finalul verificărilor vor spune mai multe. Asta spre deosebite de DNA şi nu numai, care dau pe surse informaţii şi distrug public nişte oameni cu mult înainte de a finaliza dosarele penale, ba uneori chiar înainte de a începe anchetele. Nu de puţine ori, procurorii dau presei informaţii pentru a se autosesiza apoi din presă şi aşa mai departe.

La câte nenorociri s-au întâmplat în România ultimilor 25 de ani, sigur că este bine măcar să le aflăm, dacă instituţiile nu au ştiut să le prevină. Pe de altă parte însă, un organ de anchetă profesionist nu transformă dosarul în subiect de cancan. Dacă anchetele ANAF vor da rezultate bune, iar munca va fi făcută profesionist şi fără informaţii scurse în presă, fiscul va deveni pentru DNA un model de urmat. Acel DNA care a ajuns să dea în presă discuţii private dintre părţile implicate în dosar, fără relevanţă penală, dar care sunt motiv de dezbatere de dimineaţa până seara la televiziuni. Acel DNA pentru care în ultima vreme pare mai important să facă agenda dezbaterilor la tv, decât să facă dosare consistente şi susţinute de probe.

Vizualizări: 152

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: