Analize fictive de SIDA şi sifilis, pentru sute de gorjeni

Un nou scandal de amploare la Spitalul Judeţean din Târgu Jiu. Conducerea spitalului a dispus un control la Laboratorul de analize medicale şi a constatat că au fost eliberate sute de fişe medicale pentru SIDA şi sifilis, din cele necesare la căsătorie, fără să fie efectuate analizele. Faptul este evident, pentru că laboratorul nu a avut intrări pe reactivii necesari acestor analize. Corpul de control al Ministerului Sănătăţii este aşteptat astăzi la Târgu Jiu, iar poliţia s-a autosesizat şi a început o anchetă. Controlul a venit pe fondul unui conflict între managerul privat Claudia Manu, care şi-a propus demiterea directorului laboratorului, Aurelian Udriştoiu.

Raportul întocmit de comisia care a verificat activitatea Laboratorului de Analize Medicale din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Târgu-Jiu a scos la iveală faptul că în perioada august - decembrie 2013 aici s-au lucrat sute de analize pentru HIV și VDRL, însă numai pe hârtie. Comisia de anchetă a ajuns la această concluzie după ce datele de la Serviciul de Statistică și Informatică Medicală, unde erau specificate numărul buletinelor de analize eliberate pentru HIV și VDRL, nu coincide cu stocul de teste pentru cele două analize. Acest lucru ar însemna faptul că s-au dat rezultate fără ca aceste analize să fi fost lucrate în realitate. „Vreau să vă spun că au fost date anumite rezultate pentru HIV și VDRL fără a fi efectuate probele. Vorbim de câteva sute de rezultate. Juriștii spitalului vor stabili care este calea pe care trebuie să o urmăm în această situație. Cei care au solicitat fișe medicale au aceste rezultate. Dacă sunt solicitări pentru refacerea acestor analize, este normal să le lucrăm”, a precizat Claudia Manu, manager Spitalul Județean.

Totul a plecat de la nereguli în gestiune

S-a ajuns la această situație de la o suspiciune legată de activitatea care se desfășoară în cadrul Laboratorului Județean de Urgență din Târgu-Jiu, după ce s-a stabilit că și medicul șef de aici, Aurelian Udriștoiu, este cercetat în dosarul „Mafia Permiselor”, că și-ar fi pus parafa pe fișele medicale. Mai mult decât atât, managerul Claudia Manu are de gând să externalizeze laboratorul și de aceea a stabilit o comisie care să verifice cum se desfășoară lucrurile aici. Ceea ce a declanșat cercetări mai amănunțite a fost faptul că șeful laboratorului nu avea o gestiune separată a analizelor care se făceau în spital și care se decontau diferit de cele care se făceau prin ambulatoriul de specialitate.

Președintele comisiei de control a fost Creola Enoiu. „Eu tot ce am constatat s-a scris în raport. Că sunt sau nu sunt fictive, nu știu. Eu doar am constatat că din punct de vedere a raportărilor și a fișei de magazie nu coincid datele. Nu am făcut o anchetă în ambulatoriu, să văd câte fișe s-au făcut, pe ce sunt eliberate. Nu am avut tangențe decât cu serviciul de statistică și cu laboratorul, pentru că am cerut niște documente vis-a vis de fișe de magazie de aprovizionare și așa mai departe. Toată nebunia a plecat de la faptul că fișele de ambulatoriu trebuiau separate de cele din spital. Medicul șef a recunoscut că a ținut o gestiune comună”, a precizat Creola Enoiu, președinta comisiei.

Raportul, făcut la cererea managerului

Aurelian Udriștoiu susține că se știa încă de când comisia a început să verifice activitatea în spital că din raport trebuia să reiasă un management defectuos în laborator, pentru ca medicul șef să fie înlocuit. ”Eu  am acceptat să mă prezint în fața comisiei, cu documentele solicitate, în prealabil, ca la o ședință  de Audit Intern pentru îndreptarea lucrurilor, în laborator, dar și în secțiile spitalului în relațiile cu analizele laboratorului. Desigur, știind că mi-am esfășurat activitatea  conform Regulamentului, nu am acceptat ideea să fiu interogat ca un cercetat disciplinar. Pe parcursul dezbaterilor în prezența  membrilor comisiei, au reieșit mult mai multe nereguli grave, pe secțiile spitalului, în legătură cu laboratorul, decât greutățile reale ale laboratorului, ca urmare a unui manageriat  defect al conducerii spitalului. De fapt doamna manager spitalului  a dat șefei comisiei de cercetare disciplinară  din start  titlul cercetării ,,Manageriat defectuos al Laboratorului”, fără să aștepte concluziile comisiei. Mai mult, un membru al comisiei, al  cărui  nume nu pot să-l menționez, ca să nu-și piardă serviciul, corect și cinstit, mi-a spus că s-ar fi transmis comisiei următoarele directive: "Mi-l toci, mi-l faci varză și mi-l dați pe tavă vinovat, ca să-l pot înlocui din funcția de medic șef al Laboratorului Spitalului", a precizat Udriştoiu într-un mail trimis redacţiei.

Fişetele laboratorului au fost sigilate

După ce raportul comisiei de control a fost făcut public, Ministerul Sănătății a solicitat Direcției de Sănătate Publică Gorj să formeze o comisie care să sigileze anumite documente și reactivi, iar astăzi Corpul de Control al Ministerului Sănătății este așteptat la spitalul din Târgu-Jiu. În cazul în care se dovedeşte faptul că s-au eliberat buletine de analize falsificate, toate cele 550 de persoane care au primit buletine de analize falsificate vor fi chemate pentru a reface analizele.

Liderul Sindicatului Sanitas, Valentin Popa, care este și angajat al Laboratorului de analize medicale, ar fi preferat ca poliția să sigileze probe și nu comisia stabilită de conducerea DSP Gorj, din care a făcut parte directorul medical al Spitalului Județean Cristina Căliman și directorul adjunct al DSP Adriana Sfârlează. ” Eu am mai multă încredere în poliție decât în anchetele interne ale spitalului.  Am înțeles  că este vorba de 550 de teste HIV, ceea ce mi se pare de necrezut”, a spus Popa.

Poliția s-a autosesizat

Polițiștii Serviciului de Investigare a Fraudelor au întocmit în cauză un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de fals și uz de fals.” Ofițerii Serviciului de Investigare a Fraudelor s-au autosesizat cu privire la faptul că în cursul anului 2013 în cadrul laboratorului de analize al unei unități medicale ar fi fost întocmite mai multe fișe medicale privind efectuarea unor analize fără a fi parcursă procedura de testare. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de fals și uz de fals”, a precizat Romina Dochian, purtător de cuvânt IPJ Gorj.

Vizualizări: 243

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: