Anchetă la Padeş pentru (ne)restituirea unei păduri

Nu mai puţin de 11 foşti şi actuali membri în Comisia Locală de Fond Funciar au de dat explicaţii în faţa anchetatorilor după ce Parchetul de pe lângă Judecătoria Motru a decis să înceapă urmărirea penală împotriva acestora. „Echipa de fotbal” pe care cei în cauză ar putea-o forma lejer îi include în rândurile sale pe fostul şi pe actualul edil al localităţii, dar şi pe alţi reprezentanţi ai Primăriei Padeş, unii dintre ei fiind implicaţi în campania electorală de acum pentru obţinerea unui nou mandat.

Începerea urmăririi penale de către procurorii din Motru îi vizează pe fostul primar Haralambie Stoicănel, pe actualul edil Viorel Nicolescu, pe secretarul Comisiei, Niţă Argintaru, pe Marian Chiţimia, referent la Primărie, dar şi pe ceilalţi membri din Comisia de Fond Funciar, respectiv Vasile Orzescu, Ion Nicolescu, Ion Băloi, Nicolae Popescu, Constantin Molete, Ion Vâlceanu şi Ion Mischie. Toţi sunt acuzaţi de abuz în serviciu, procurorul de caz reţinând că „cu bună ştiinţă nu au dus la îndeplinire dispoziţia sentinţei civile nr.2514 din data de 30.10.2007, respectiv nu au întocmit documentaţia necesară în vederea reconstituirii dreptului de proprietate, cauzând astfel o vătămare a intereselor legale a numitei Firulescu Dorina”, după cum se menţionează în Rezoluţia de începere a urmăririi penale din data de 18 mai 2012.

Sentința civilă mai sus menționată, emisă de Judecătoria Motru, permite restituirea a aproape 40 de hectare de pădure către Nicolae Crăciun, decedat, moștenitorul său fiind, conform deciziei magistraţilor, Dorina Firulescu. Fiul femeii, Valentin Firulescu, este cel care a dus prin instanţe lupta pentru redobândirea pădurii respective, el fiind şi un critic al tuturor primarilor din Padeş, pe considerentul că edilii şi-au văzut mai întâi de problemele lor personale şi mai puţin de cele ale oamenilor. El este cel care a cerut ancheta din cazul de faţă, pe considerentul că hotărârea judecătorească ce-i este favorabilă nu a fost pusă în aplicare de autorităţile de la Padeş. Edilii din comuna lui Tudor Vladimirescu au eliberat, în schimb, în 2010, un titlu de proprietate pentru pădurea respectivă pentru două persoane, Dorina Firulescu şi Angele Socoliuc, un alt moştenitor al lui Nicolae Crăciun.

Nicolescu se apără

Actualul primar Viorel Nicolescu nu îşi face griji în privinţa reclamaţiilor depuse la adresa sa, el spunând că Firulescu face astfel de demersuri de ani de zile. Niciunul din demersurile respective nu s-a soldat însă cu începerea urmăririi penale a membrilor Comisiei Locale de Fond Funciar, Nicolescu precizând că, al finalul anchetei îşi va dovedi nevinovăţia. „Domnul acesta m-a reclamat cred că şi la Haga, ştiu despre ce este vorba. Dumnealui a încercat să ia, de fapt, de două ori terenul în cauză şi vă daţi seama în ce belea ne băga pe noi. Atunci chiar aveam probleme. El a obţinut la Judecătoria Motru pădurea respectivă, dar mai departe a pierdut procesul. În schimb, până să rămână decizia definitivă şi irevocabilă, a forţat nota şi a cerut punerea în aplicare a hotărârii judecătoreşti. Fostul proprietar al pădurii mai are însă un moştenitor, o mătuşă a domnului acesta cu reclamaţiile şi dumneaei a revendicat terenul, iar noi aici am reconstituit dreptul la proprietate fără probleme. Asta cred că nu-i convine celui ce m-a reclamat”, spune Nicolescu, vorbele sale fiind însă contrazise de Firulescu. Bărbatul susţine că niciodată nu a solicitat de două ori retrocedarea aceluiaşi teren, el exprimându-şi convingerea că finalul anchetei procurorilor va arăta că dreptatea a fost de partea sa.

Vizualizări: 179

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: