Angajări la stat: primarii speră să recruteze oameni noi în 2023

Primarii din județul Gorj așteaptă cu sufletul la gură sfârșitul anului, moment în care ar trebui să se deblocheze și angajările la stat. Ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din administraţia publică a fost suspendată pentru perioada 1 iulie - 31 decembrie 2022, printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată de Executiv, la jumătatea acestui an.

 

În tot acest timp, primăriile au funcționat la cotă de avarie: s-au externalizat servicii, unii angajați au primit sarcini în plus, față de fișa postului sau pur și simplu, rezolvarea anumitor probleme, a intrat pe lista de așteptare. Pentru a putea depăși acest blocaj, edilii speră să poată angaja oameni noi, începând de anul viitor. În comuna Aninoasa, de exemplu, este nevoie de un contabil. De asemenea, serviciul de Taxe și Impozite funcționează, în prezent, fără angajați.

„Ar trebui să se dea drumul la angajări, dacă nu se vor bloca instituțiile. Instituțiile se blochează și nu e vina primarului sau a altcuiva. Trebuie să găsim mereu soluții, dar aceste soluții nu sunt viabile pe termen lung. Instituțiile stau pe buza blocajului. Probabil parlamentarii sau guvernanții noștri gândesc că noi avem aparate stufoase, gen primăriile de municipii sau consiliile județene. Nu este așa, primăriile de comune au câte un contabil, câte o persoană responsabilă de taxe și impozite și le dau atribuții în plus, față de postul pe care îl au, ca să poți duce mai departe o anumită activitate”, a afirmat primarul comunei Aninoasa, Ilie Petroi.

De angajați duce lipsă și primăria Ciuperceni.

 „Suntem în deficit de personal. Am 5 posturi pentru care nu avem angajați, iar chestiunea ne afectează și nu neaparat pe noi ca UAT, dar toți cetățenii din comună sunt afectați. Noi lucrăm în folosul oamenilor, iar oamenii sunt nemulțumiți. Avem deficit, de exemplu, la Fondul funciar, la Taxe și Impozite, la Contabilitate, la Sistemul de gospodărire. Nici nu mă gândesc să nu completăm aparatul, începând cu anul 2023”, a afirmat primarul comunei Ciuperceni, Daniel Dobrescu.

Măsura suspendării ocupării posturilor vacante din administraţia publică a fost necesară pentru a diminua unele cheltuieli de funcţionare ale instituţiilor şi autorităţilor publice, dar, susțin primarii, comunele mici au fost total blocate în această perioadă.

Vizualizări: 1,457

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: