Angajaţii Minprest de la Seciuri, trei luni în fără plată?

La Cariera Seciuri de la Roşia de Amaradia se adânceşte din ce în ce mai mult ideea că minerii vor trebui să stea până la începutul anului viitor în şomaj tehnic. Acest lucru ar însemna ca angajaţii Minprest de acolo să stea trei luni în concediu fără plată. Conducerea Minprest spune că nu a primit nimic oficial din partea CE Oltenia în legătură cu acesta aspect, însă, dacă se va impune acest lucru, dau asigurări că îi vor folosi pe cei 52 de angajaţi la alte servicii, în zonă sau în alte localităţi.

Mai mulţi angajaţi ai societăţii Minprest de la Seciurile, aflaţi în prezent pentru o lună în fără plată, au comunicat autorităţilor locale din Roşia de Amaradia că există zvonuri conform cărora vor sta încă trei luni în concediu fără plată. „Mă tot sună angajaţii de la Minprest să mă întrebe ce mai ştiu de viitorul lor. Cu siguranţă că nu vor mai fi chemaţi la lucru angajaţii de la unitatea minieră până la 1 ianuarie cel puţin, pentru că n-au ce face, vremea e cum e şi asta înseamnă că li se va prelungi concediul fără plată la salariaţii de la Minprest. Oamenii sunt întreţinători de familii, să stea trei luni acasă fără un loc de muncă, fără să primească un ban… sunt tare revoltaţi. Îmi cereau sprijinul. Ei au aflat că vor rămâne până la începutul anului viitor în fără plată din cauză că cei de la mină n-au ce face. Nu ştiu ce să facă, să intre în şomaj, să nu intre. E o situaţie gravă pentru ei”, a spus Liviu Cotojman, primarul din Roşia de Amaradia.

Giorgi: Vom încerca să-i redistribuim

Aşa cum de obicei se întâmplă în situaţiile de genul acesta, angajaţii află ultimele noutăţi înaintea şefilor. Conducerea Minprest spune că nu a primit nimic oficial în această privinţă, iar dacă se va întâmpla ca aceşti angajaţi să nu aibă de lucru trei luni, se vor găsi soluţii pentru mutarea lor pe alte activităţi. „Unitatea minieră Berbeşti ne-a notificat că luna aceasta nu se mai desfăşoară activitate acolo şi, în baza notificării, noi am luat decizia să-i băgăm în fără plată, conform contractului colectiv de muncă. Dacă unitatea minieră ia decizia sau ajunge la concluzia că nu o să poată să mai desfăşoare activitatea trei luni şi noi nu avem ce să facem acolo, în principiu şi ei vor sta în fără plată. Dacă chiar se prelungeşte perioada aceasta, încercăm să redistribuim personalul pe activităţi. Este posibil să luăm un contract de împădurire pe haldele respective şi să-i redistribuim acolo. Acum trebuie să începem împădurirea pe 26 de ha în zona Rovinari, o să avem 65 ha în zona Motru, Lupoaia şi e posibil să-i redistribuim şi pe activităţile respective, nu neapărat pe Seciuri. E posibil să luăm şi defrişări, din câte ştiu eu pe zona Berbeşti este nevoie de activitatea asta. Noi şi acum, dacă se iveşte vreo oportunitate, vom încerca să-i redistribuim, dar este destul de greu”, a precizat Gabriel Giorgi, directorul general al societăţii Minprest.

Vizualizări: 182

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: