Angajaţii primăriei, puşi să plătească mesele de protocol ale "oamenilor importanţi"

Primarul face, angajaţii trag ponoasele. Este cazul a cincizeci de salariaţi de la Târgu Cărbuneşti. Curtea de Conturi nu a găsit acte justificative pentru 90.000 de lei, iar acum primarul impută banii angajaţilor. O funcţionară are de plătit aproape 15.000 de lei, iar celelalte salariate dau înapoi primele şi banii pe florile de 1 şi 8 martie. Sume serioase vor da înapoi şi membrii comisie de fond funciar. „Capul răutăţilor“ pare să fie Loredana Miruţă, care are de plătit 15 mii de lei pentru că nu are nici un act care să dovedească modul în care au fost cheltuiţi banii. „Am avut oameni importanţi la masă, doar nu era să-i pun să semneze proces verbal“, spune primarul Mihai Mazilu.

Sporuri, prime, cheltuieli de protocol şi contravaloarea pachetelor oferite de sărbătorile de iarnă chiar de către Mihai Mazilu. Toate acestea sunt imputate salariaţilor, care au decis să-l dea în judecată pe primarul Mihai Mazilu.

Raportul Curţii de Conturi arată că în perioada 2008-2011, şapte membri din Comisia Locală de Fond Funciar au primit ilegal sporul de dificultate, ce variază între 1000 şi 5000 de lei. Oamenii trebuie să dea banii înapoi. De asemenea 50 de angajate trebuie să înapoieze primele de 150 de lei, de 8 martie primite în 2010 în mod ilegal conform Curţii de Conturi, deoarece în acea perioadă a fost dată o ordonanţă prin care toate primele şi sporurile au fost interzise, iar salariile reduse cu 25%. Cel mai mult are însă de plătit o funcţionară, respectiv 15 mii de lei, bani cheltuiţi pe protocol şi pachetele pe care primarul le-a oferit cadou de sărbători, pentru care nu există niciun proces verbal.

Pentru a recupera aceşti bani primarul a dat dispoziţie ca salariaţii să restituie banii din salariu. Angajaţii nu sunt însă de acord şi au acţionat primăria în judecată.

Ce spune Mazilu

Culmea este că primarul, Mihai Mazilu, a contestat raportul Curţii de Conturi după jumătate de an. Primul control a avut loc în februarie anul trecut, iar inspectorii au revenit în septembrie. În această perioadă primarul trebuia să pună la dispoziţia organelor de control actele justificative de cheltuire a banilor, lucru care nu s-a întâmplat. ”În primul rând primarul trebuia să conteste raportul de prima dată, nu când a văzut că gluma se îngroaşă. Povestea proceselor verbale este următoarea, nu există, pentru că primarul a refuzat să le semneze, deoarece spunea că dacă oferă cadouri, nu are de ce să justifice banii. Asta nu demonstrează decât faptul că primarul se joacă cu banul public, asta se întâmplă la Cărbuneşti, iar acum plătesc angajaţii. E bătaie de joc”, spune Ion Fugaru.

Primarul Mihai Mazilu explică fiecare acuzaţie. Cu toate acestea, Mazilu spune clar, dacă primăria nu va câştiga procesul intentat Curţii de Conturi salariaţii vor plăti. ”Am acţionat în instanţă acest raport deoarece nu este realizat corect. În primul rând, acele sporuri date celor din Comisia de Fond Funciar au fost câştigate de ei în instanţă, primele de 8 martie, sunt prevăzute în contractul colectiv de muncă, iar pe cheltuielile de protocol nu există într-adevăr procese verbale. Au venit şi la mine oameni importanţi pe care i-am dus la masă. Doar nu era ca la sfârşit să îi pun să semneze cum că le-am dat să mănânce. În legătură cu pachetele de sărbători, oamenii care le-au primit pot confirma că au ajuns la ei. Cred că vom câştiga, primăria a fost dată la rândul ei în judecată de angajaţi, însă dacă nu vom câştiga vor trebui să plătească“, spune Mazilu.

VICELE ATACĂ

Viceprimarul, Iuliu Călina, este de părere că angajata care are de plătit aproape 15 mii de lei este nevinovată. ”Eu cred că această femeie este nevinovată, iar dacă procesele verbale s-au făcut înseamnă că cineva le-a pierdut sau pur şi simplu nu există, pentru că în caz contrar Curtea de Conturi trebuia să intre în posesia lor”.

INTEROGĂRI

„Vom contesta şi noi raportul Curţii de Conturi. În cazul angajatei care are de plătit 15 mii de lei vom face anchetă. O aşteptăm săptămâna aceasta la noi să spună exact ce s-a întâmplat. Dacă există procese verbale sau nu pe banii cheltuiţi de primar pe cadouri şi protocol şi dacă există să spună de ce nu le-a prezentat Curţii de Conturi la control”, spune Ringo Dămureanu, preşedintele Sindicatului Forţa Legii din cadrul căruia face parte sindicatul de la primăria Cărbuneşti.

Vizualizări: 183

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: