Angajaţii unei instituţii din Gorj, fără salarii de două luni

Situaţie tensionată în rândul angajaţilor Camerei Agricole Gorj! Cei peste 20 de specialişti în agricultură muncesc de două luni fără salarii, ultimele drepturi băneşti primite fiind cele de pe luna iunie. Pe lângă faptul că au fost lăsaţi fără bani, oamenii nu ştiu care le va fi soarta după data de 1 ianuarie când vor fi înfiinţate camere agricole private. Dacă legislaţia de anul trecut prevedea ca întreg personalul Camerei Agricole Judeţene să fie preluat de noile structuri agricole, în ultima Ordonanţă a Guvernului nu se specifică nimic în acest sens.

Cei 24 de angajaţi ai Camerei Agricole Gorj muncesc de două luni fără salarii. Oamenii au fost lăsaţi fără bani de către Ministerul Agriculturii, care nu a prevăzut sume suficiente în bugetul pe 2013 pentru cheltuieli salariale tocmai datorită faptului că se punea problema înfiinţării unor camere agricole private. „Banii pentru salariile noastre trebuie alocaţi de către Ministrul Agriculturii, însă distribuirea lor se face prin intermediul Consiliului Judeţean Gorj. Când s-a întocmit bugetul pe anul 2013, nu au fost alocate fonduri suficiente pentru salarii întrucât cei de la minister se aşteptau să fim preluaţi de către camerele agricole private, însă înfiinţarea acestora a tot fost amânată. Timp de două luni oamenii au muncit voluntar aşteptând de la o zi la alta să vină banii”, a declarat Alin Petrică, directorul Camerei Agricole Gorj.

Abia în şedinţa Consiliului Judeţean din această săptămână vor fi distribuite fonduri pentru salariile restante ale personalului Camerei Agricole Gorj. În acest sens, va avea loc o rectificare bugetară, în sensul majorării subvenţiei de la bugetul de stat alocată în anul curent Camerei Agricole Judeţene Gorj, respectiv majorarea prevederilor bugetare cu suma de 240 mii lei, necesară pentru cheltuieli de personal (230 mii lei) şi cheltuieli privind bunuri şi servicii (10 mii lei), urmând ca diferenţa de 165 mii lei, din totalul de 405 mii lei fonduri suplimentate, să se repartizeze pentru cheltuieli de personal, după majorarea plafonului privind nivelul maxim al cheltuielilor de personal aprobat UAT-Judeţul Gorj.

Se tem că îşi vor pierde locul de muncă

Pe lângă faptul că deja au rate restante pe la bănci, angajaţii Camerei Agricole Gorj se tem că-şi vor pierde locurile de muncă după data de 1 ianuarie, odată cu înfiinţarea camerelor agricole private. „Situaţia angajaţilor noştri este critică. S-ar putea ca toţi să ne pierdem locurile de muncă după data de 1 ianuarie. Sunt oameni cu rate la bănci care îşi văd ameninţate locurile de muncă odată cu înfiinţarea camerelor agricole private. Dacă în Legea 122/2012 se spunea foarte clar că personalul împreună cu patrimoniul Camerei Agricole Judeţene va fi preluat de către camera agricolă privată, în Ordonanţa de Guvern din luna iunie nu se mai specifică absolut nimic de noi, ci doar despre faptul că vor fi alocate aproximativ 6 milioane de euro pentru alegerile noilor camere agricole”, a mai precizat Alin Petrică.

Angajaţii Camerei Agricole Gorj sunt cei care au făcut proiecte prin care fermierii din judeţ au putut să acceseze fonduri europene, acum beneficiarii riscând să dea banii înapoi în condiţiile în care nu va mai exista personal care să se ocupe de implementarea lor. „Avem proiecte făcute de noi pentru o perioadă de cinci ani. Aceste proiecte sunt în derulare. Ce se va întâmpla cu ele dacă nu va mai avea cine să le implementeze?” se întreabă directorul Camerei Agricole Gorj.

PREGĂTIRI

În momentul de faţă, la nivelul judeţului, pregătirile pentru înfiinţarea noii Camere Agricole Judeţene sunt în toi. După mai multe amânări în ultimii ani, alegerile pentru desemnarea membrilor Colegiului Judeţean al viitoarei Camere Agricole vor avea loc în data de 10 noiembrie.

Vizualizări: 149

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: