Animalele care ne fac oameni

Diesel avea şapte ani şi era un ciobănesc belgian excepţional. Unul dintre cei mai răsfăţaţi membri ai trupelor speciale franţuzeşti, Diesel lucra de peste 4 ani în cadrul poliţiei şi a fost folosită în zeci de misiuni încununate cu succes în care a luat urma infractorilor şi a descoperit droguri sau alte substanţe şi obiecte interzise. Ieri dimineaţa, în cartierul Saint Denis din Paris, Diesel s-a achitat de sarcini cu succes pentru ultima oară. A făcut ce era antrenată să facă: a intrat înaintea poliţiştilor într-o încăpere în care se presupunea că se ascund terorişti, deschizându-le calea. Imediat ce a văzut uşa deschizându-se, o femeie în vestă explozivă a detonat încărcătura. Au murit şi terorista, şi căţeluşa. În schimbul de focuri care a urmat, poliţiştii au mai ucis un terorist şi au sfârşit prin a aresta pe cinci dintre ei. Nici un poliţist nu a fost rănit. Dacă nu ar fi fost Diesel care să le deschidă calea, mai mult ca sigur cel puţin unul ar fi căzut victimă capcanei cu bombă.

Dar nu această poveste tristă voiam să v-o spun, ci una mult mai impresionantă. Anume, reacţia oficială a Poliţiei Franceze, dar şi a vest-europenilor simpli, pe net, în faţa sacrificiului căţeluşei-erou. Imediat după misiune, pe contul de Twitter al Poliţiei Franceze a apărut următorul mesaj emoţionant, însoţit de o poză cu Diesel:

”Diesel a murit astăzi, cu onoare şi curaj, în timp ce îşi făcea meseria. Contribuţia ei la libertatea noastră, a tuturor, nu va fi uitată”.

Imediat, a urmat o avalanşă de articole în presă şi de reacţii ale oamenilor de pretutindeni care o plângeau pe Diesel. Haştagul ”#jesuischien” a adunat mii de referinţe, iar amintirea lui Diesel (care va fi înmormântată cu onoruri militare) s-a solidificat şi a devenit eternă, în sufletele tuturor.

Deşi şi ISIS îşi laudă morţii şi îi consideră, în general, ”eroi”, am serioase îndoieli că femeia care a omorât căţeluşa a avut parte de cuvinte şi de reacţii atât de frumoase precum câinele pe care l-a omorât. În fond, acei bărbaţi curajoşi au trimis o femeie în faţă, să moară pentru ei. Şi în asta constă uriaşa diferenţă dintre o civilizaţie superioară, ca aceea occidentală, şi nişte barbari precum cei din ISIS. Iar francezii şi toţi ceilalţi europeni civilizaţi ştiu că războiul nu poate fi pierdut decât dacă ISIS ne înfrânge cel mai important lucru care ne face civilizaţi şi superiori lor: umanitatea. Cât timp rămânem oameni, putem muri, poate, dar vom fi invincibili. 

Din păcate, ISIS a reuşit să întoarcă o parte din Europa (în general cea lipsită de educaţie din Est) împotriva refugiaţilor nevinovaţi. Cei care răspund astfel au pierdut deja războiul. Cei care răspund astfel sunt la fel de suboameni ca membrii ISIS.

Vizualizări: 173

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: