ANRE schimbă regulile pe piaţa de energie

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a lansat în dezbatere publică un proiect de regulament ce ar afecta producătorii de energie dacă fi adoptat în forma actuală. Participanţii la piaţa de energie au purtat discuţii zilele trecute pe acest subiect. ANRE obligă producătorii să vină cu nişte contracte standard pe OPCOM, care să nu mai poată fi modificate. Dar, foarte important este faptul că iniţiatorul unei oferte pe OPCOM va fi obligat să vină cu o ofertă ce conţine o cantitate fermă de energie. O mare problemă are în acest caz energie verde.

Acest regulament se referă la modalitatea de încheiere a unor contracte pe Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale (PCCB). ANRE spune că vrea să elimine posibilitatea de modificare a contractelor, dar producătorii de energie nu văd că aceasta ar fi o decizie de bun augur. Presa centrală scrie că cei mai afectaţi ar fi producătorii clasici de energie – Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Complexul Energetic Oltenia, producătorii de energie eoliană şi solară, precum şi furnizorii. Acestora nu le mai rămâne decât Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU). Noile reguli impun contracte standard, respectiv cantităţi ferme pe PCCB. Cel puţin în cazul eolienelor este greu să închei un contract cu nişte condiţii clare, deoarece producătorii de energie verde pot avea acum 1000 de MWh şi peste jumătate de  oră de zece ori mai puţin.

Propunerile ANRE

ANRE vrea să se asigure că nu mai există înţelegeri între vânzător şi cumpărător pe bursă. „Iniţiatorul unei oferte pe bursă să fie şi să rămână unul singur, iar identitatea sa să fie publică. Această caracteristică permite însă, prin abuz, comportamente discriminatorii, şi anume alegerea, de către participanţii respondenţi, doar a licitaţiilor iniţiate de partenerul pe care îl doresc. Un exemplu oferit în acest sens, de slăbiciune devenită evidentă, a fost cu ocazia lansării ofertei de cumpărare a unei cantităţi deosebit de mari de energie electrică (200 MW în bandă pe durata a 4 ani) de către furnizorul Energon Power&Gas în toamna anului 2013, rezultând ulterior suspiciunea că exista o înţelegere prealabilă ca Hidroelectrica SA să răspundă acestei oferte“, susţin reprezentanţii ANRE. De asemenea, ANRE vrea să evite şi situaţiile în care un cumpărător/vânzător reziliază contracte încheiate la termen în cazul în care preţul nu mai corespunde noilor condiţii din piaţă, ceea ce face ca tranzacţionarea pe această piaţă să nu poată fi folosită ca de asigurare a unor venituri/costuri cunoscute/fixe, de către producători sau furnizori/consumatori.

Vizualizări: 143

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: