DECIZIE: FNME pichetează Guvernul şi sediul SDM

Peste 50 de lideri de sindicat de la Federaţia Naţională Mine Energie (FNME) au hotărât ieri să solicite o întâlnire cu administraţia CE Oltenia. În cazul în care vor fi refuzaţi ei anunţă că vor protesta în faţa sediului secundar al CE Oltenia, Divizia Minieră, şi vor picheta Guvernul României.

Reprezentanţi de la cinci sindicate din CE Oltenia, Marin Golea,  Constantin Mitrescu, Dan Pîrvulescu, Cristian Lădaru şi Corneliu Gîrjoabă s-au întâlnit ieri într-o şedinţă la care au participat circa 50 de lideri de sindicat. Potrivit unui comunicat de presă, liderii prezenţi la şedinţa de la Casa de Cultură din Rovinari au constatat mai multe nereguli în derularea contractului colectiv de muncă de la CE Oltenia. Ei pun pe primul loc refuzul continuu al Directoratului CE Oltenia de a negocia un Act adiţional la contract, aşa cum prevede legislaţia în vigoare şi chiar contractul de muncă. Recent, administraţia a încheiat un acord cu Federaţia Naţională Univers. Cei de la FNME consideră că prin protocolul semnat de Univers şi CEO sunt prejudiciate drepturile salariale dând exemplu diminuarea cotei de cărbune de la 12 la 10 tone, dar şi stabilirea procedurii de acordare de către Directorat şi nu de Comisia Paritară. În plus, ei cred că cei care nu vor lua cărbunele nu vor încasa echivalentul în bani deoarece în protocol este invocată situaţia financiară a CE Oltenia. Tot de situaţia financiară depinde şi acordarea primei de Crăciun.

Liderii FNME amintesc şi de faptul că Ordonanţa 26 prevede o creştere salarială de 3% în cazul companiilor cu profit, dar acest lucru nu s-a făcut.   

Liderii de la Federaţia Mine Energie enunţă şi câteva dintre neregulile săvârşite de administraţia companiei în perioada reorganizării din societate. Printre problemele constatate ei enumeră şi lipsa materialelor pentru desfăşurarea activităţii de producţie, dar şi a condiţiilor de lucru din punctul de vedere al securităţii la locul de muncă. 

TEAMĂ

Liderii de sindicat acuză inexistenţa unor criterii pentru reorganizarea TESA, dar ei se tem că reduceri de 20% a salariilor, asemenea celor aplicate la TESA, vor ajunge şi la muncitori. Ei mai spun că dacă administraţia nu va accepta o discuţie cu ei atunci vor picheta Guvernul şi vor protesta la sediul Diviziei Miniere.

Vizualizări: 258

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: