Anticariat la parterul Direcţiei de Cultură Gorj

Creaţiile meşterilor populari gorjeni, precum şi cărţi şi obiecte de cultură vechi vor putea fi găsite de-acum înainte la parterul  Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional (DJCCPCN) Gorj.  Aici, iubitorii de cultură şi artă tradiţională vor ocazia să admire şi să cumpere tot ce-şi doresc, de la cărţi din diverse domenii, la suveniruri, tablouri, sculpturi şi diferite obiecte specifice artei tradiţionale olteneşti.

Centrul cultural intitulat simbolic “Lada de zestre” va fi inaugurat în această după-amiază, în prezenţa oamenilor din cultură din judeţ şi a directorilor serviciilor deconcentrate. Pompiliu Ciolacu Junior, directorul DJCCPCN Gorj este mulţumit că a reuşit să-şi atingă principalul obiectiv pe care şi l-a propus când a venit la cârma instituţiei: “Este primul proiect pe care am dorit să-l realizez până la sfârşitul acestui an şi mă bucur că am făcut acest pas, urmând să ne extindem pe parcurs”. Spaţiul a fost pus cu titlu gratuit la dispoziţia a două ONG-uri de profil, respectivAsociaţia "Prietenii cărţilor" şi “Provertical”, dar şi a unor meşteri populari din judeţ, după ce a fost în prealabil renovat. Florin Mateiaş, preşedintele Asociaţiei “Prietenii Cărţilor”, spune că vor expune la stand aproximativ 5000 de volume din toate domeniile: “Avem lucrări pentru toate preferinţele şi necesităţile, respectiv carte şcolară, beletristică, albume de artă, cărţi de tehnică, drept etc. Preţurile sunt mai mult decât modice, fiind cuprinse între 2 şi 8 lei. Avem şi cărţi rare, care au un preţ ceva mai ridicat, totuşi accesibil oricui”. De asemenea, cumpărătorii se pot orienta spre felurite obiecte de artă. În acelaşi timp, reprezentanţii Asociaţiei “Pro Vertical” vor întâmpina vizitatorii cu suveniruri, confecţionate cu grijă de gorjenii care au luat parte la cursurile de meşteşuguri tradiţionale.

Activităţi şcolare interactive pentru elevii gorjeni

Cel de-al doilea stand al centrului se va adresa în principal elevilor gorjeni, care vor avea parte de activităţi extraşcolare interesante, menite să elimine învăţatul mecanic. Ciolacu mai precizează că imediat după vacanţa şcolară, va contacta directorii instituţiilor de învăţământ din judeţ, pentru a discuta despre posibilitatea încheierii unor parteneriate, care să ofere altă perspectivă asupra metodelor de învăţare. Concret, elevii vor putea viziona diferite filme, documentare sau istorice, care să ilustreze într-un alt mod cunoştinţele pe care le dobândesc la şcoală. Până acum au fost realizate parteneriate cu două şcoli, respectiv Colegiul Naţional "Spiru Haret" şi Palatul Copiilor.

„SOS Monumentele Gorjului”

Tot astăzi, DJCCPCNva lansa şi ghidul „SOS Monumentele Gorjului” , la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu, manifestare care se adresează  tuturor instituţiilor de cultură, şi în principal, celor care au în proprietate diferite monumente istorice, respectiv autorităţile locale de pe raza judeţului. Ciolacu este convins că în aceste fel, primarii se vor implica mai mult în salvarea obiectivelor istorice şi culturale: “De-acum înainte, nu vor mai avea nicio scuză pentru faptul că nu ştiu exact ce monumente se află pe teritoriul localităţilor pe care le administrează. Având ghidul în faţă, se vor putea mobiliza ca să-şi facă un plan de acţiune şi să prevadă în buget o sumă , cât de mică, şi pentru conservarea patrimoniului cultural. Este foarte bine că se fac investiţii  multe în infrastructură, dar asta nu înseamnă că monumentele istorice trebuie lăsate să dispară. Degeaba o să avem drumuri bune pentru turişti, dacă aceştia nu o să mai aibă ce vizita”. Anul viitor, va fi lansată şi a doua parte a ghidului, mult mai complexă şi intitulată sugestiv "Patrimoniu cultural şi turistic în judeţul Gorj" , care îşi propune prezentarea traseelor şi a obiectivelor turistice, dar şi a obiceiurilor şi tradiţiilor gorjeneşti.

Vizualizări: 302

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: