Veteranii de război, neglijaţi de autorităţi de 1 Decembrie

Gorjenii au sărbătorit ieri Ziua Naţională a României în piaţa Prefecturii alături de autorităţile locale, dansatorii Şcolii Populare de Artă dar şi de un sobor de preoţi. Ca în fiecare an de la manifestări nu au lipsit nici veteranii de război. Colonelul Aurelian Templariu are 90 de ani şi participă de ani buni la manifestările organizate însă chiar şi aşa consideră că veteranii nu beneficiază de atenţia cuvenită.

Reporter: Cum vi s-a părut festivitatea de anul acesta?

Aurelian Templariu: O festivitate foarte frumoasă ca în fiecare an de altfel la care participăm cu mare drag pentru că este o ocazie să sărbătorim o zi foarte importantă pentru noi românii. E adevărat că în mare parte asistăm cam la aceleaşi manifestări dar oamenii trebuie să sărbătorească în vreun fel.

Reporter: Ce vă îndeamnă să participaţi chiar şi la o vârsta ca a dumneavoastră la această manifestare?

Aurelian Templariu: De obicei ne place să ne reamintim de trecutul nostru ca unul în care am luptat cu sacrificiul vieţii în cel de-al doilea război mondial şi asta e o ocazie. De fiecare dată am fost invitat şi de fiecare dată am acceptat invitaţia chiar dacă nu beneficiem de o prea mare atenţie sau de atenţia care ni s-ar cuveni şi nici de respectul pentru care am luptat atât de mult.

Reporter: Dacă ar fi să faceţi o comparaţie între 23 august, data la care se sărbătorea demult, şi 1 decembrie, data la care se sărbătoreşte astăzi Ziua Naţională a României, ce anume aţi scoate în evidenţă?

Aurelian Templariu: Cu siguranţă atunci era o manifestare mult mai sărăcăcioasă, nu era vorba atunci de fasole cu ciolan, erau doar defilări, cântece şi poezii închinate regimului comunist. Atunci eram oarecum mai înapoiaţi faţă de alte state, erau ce-i drept defilări foarte originale, acum este mult mai bine din punct de vedere al nivelului de organizare dar lipseşte o mai mare atenţie acordată nouă, celor care am luptat cu viaţa pentru ca visul românilor să se împlinească.

Reporter: La ce alte manifestări în afară de sărbătorirea zilei naţionale mai sunteţi invitat?

Aurelian Templariu: Sunt invitat ori de câte ori se apreciază că este nevoie de onoarea noastră, ne invită la aproape toate manifestările organizate de judeţ însă chiar şi aşa cred că ne invită pentru că se simt oarecum datori dar nu ni se acordă prea mare atenţie sau respect.

Reporter: Cu ce aţi rămas totuşi în urma războiului, ce satisfacţii aveţi?

Aurelian Templariu: Sincer vă spun că am rămas doar cu amintirile şi decoraţiile primite ca urmare a participării şi a aportului adus. Am primit ca recunoştinţă aproape 10 decoraţii de război printre care serviciul credincios, bărbăţie şi credinţă şi multe altele pe care le port de fiecare dată când am ocazia.

Reporter: Ce aşteptări aveţi de la statul român?

Aurelian Templariu: Cea mai mare dorinţă pentru care ne rugăm este în privinţa sănătăţii, să ne fie respectate drepturile pentru că nu este posibil ca după 21 de ani de activitate militară, dintre care 6 de război, să nu putem beneficia de medicamente sau alte facilităţi.

Reporter: Ce îi îndemnaţi pe tinerii care vor să urmeze o carieră în armată?

Aurelian Templariu: Chiar dacă nu sunt răsplătiţi aşa cum trebuie îi sfătuiesc să urmeze această carieră numai dacă au vocaţie pentru aşa ceva, pentru că sunt multe cerinţe şi datorii de urmat. Eu am trei băieţi şi toţi au lucrat în armată şi au ieşit la pensie aşa că nu pot decât să-i sfătuiesc să facă ce le place.

Vizualizări: 110

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: